INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

emmanuel macron

interjú

magyarország

7-es cikkely

Salzburg, 2018. szeptember 20.Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezletén 2018. szeptember 20-án. (MTI/AP/Matthias Schrader)

Macron: nem folytatok személyes hadjáratot és jó a kapcsolatom Orbán Viktorral

Infostart

A Lengyelország és Magyarország ellen a 7-es cikkely alapján megindított uniós eljárás Macron szerint egyszerre figyelmeztető és párbeszédet biztosító folyamat.

A hétvégén Szlovákiába és Csehországba látogató Emmanuel Macron francia államfő utazása előtt a visegrádi országok négy kiválasztott sajtótermékének válaszolt írásban a régiót érintő fontos kérdéseire. A hvg.hu, a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME kapott lehetőséget a közös interjúra.

A visegrádi négyekről azt mondta, hogy az Európai Unió alapjait nem lehet gyengíteni, mert az egy tömb, és ennek tiszteletben tartásával összetartást és a szolidaritást vár el. "Nem húzhatunk hasznot az európai költségvetésből anélkül, hogy közösen felelősséget vállalnánk például a migráció kérdésében. Nem csökkenthetjük a hozzájárulásunkat az európai költségvetéshez anélkül, hogy megértenénk, mit is jelent az egységes piac. Ha szeretnénk megölni Európát, akkor így kell tovább folytatnunk. Európa nem egyirányú, hanem kölcsönös elköteleződés, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy nemhogy elveszítse, hanem inkább megerősítse szuverenitását" - mondta a francia elnök.

Az euróról azt mondta, nincs valódi európai gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi szuverenitás egy olyan nemzetközi referencia valuta nélkül, mint az euró.

A Lengyelország és Magyarország ellen a 7-es cikkely alapján megindított uniós eljárás Macron szerint egyszerre figyelmeztető és párbeszédet biztosító folyamat. A francia elnök úgy látja, a jogállamiság helyzete Magyarországon aggasztóan alakul.

"Erről beszélni és emiatt aggódni nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat"

- mondta, és jó jelnek tekinti, hogy a magyar kormány bejelentette, hogy kész válaszolni az Európai Parlament észrevételeire. Elutasítja a külső nyomás elképzelését. "Európa mi vagyunk! Nem külföldről van szó. Saját magunk egy része ez, ezek a saját szuverén döntéseink, a saját értékeink, a mi identitásunk. Amikor Európa ír egy csekket, akkor nem hangzik el, hogy ez piszkos pénz. De amikor megvédi az értékeinket, hirtelen távoli ellenséggé válik" - mondta arról, hogy az európai, külső nyomás a jogállamiság felé terelheti-e a most eljárás alatt álló tagországokat.

A szlovákiai újságíró-gyilkosság után nagy hatással volt rá a szlovák nép válasza, amikor kifejezve a szólásszabadsághoz és a sajtószabadsághoz való ragaszkodást, ezrek lengettek európai zászlókat a Szlovák Nemzeti Felkelés terén. "Nincs a tagállamoknak két osztálya, nincs Kelet és Nyugat, nincsenek régiek és újak. Konkrét projektek vannak, legyen szó a védelemről, az informatikáról vagy az eurózóna mélyítéséről, közös törekvések vannak és ezeknek az együttműködéseknek nyitva kell állniuk mindenki számára, akinek van bátorsága az élre állni. Európának ezt a szívét szeretném építeni" - mondta Macron.

"Nem folytatok személyes hadjáratot és jó a kapcsolatom Orbán Viktorral, akit személyesen is, valamint a magyar nép által megválasztott miniszterelnökként is tisztelek. Azonban folyamatos harcot folytatok az európai értékekért és identitásért"

- mondta a francia elnök, és jelezte, egy szuverén Európát szeretne, amely megvédi az állampolgárait, az értékeit és felügyeli a határait. "De egy olyan Európa, amely lefitymálja a nézetek és hitek sokszínűségét, az igazságszolgáltatás és a sajtó szabadságát, a menekültek befogadását, akik politikai üldöztetés elől menekülnek, nem más, mint saját magunk elárulása" - jelentette ki a francia államfő.

Nyitókép: Matthias Schrader
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018