eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Washington, 2018. július 17.Donald Trump amerikai elnök megbeszélésen vesz részt törvényhozókkal a washingtoni Fehér Házban 2018. július 17-én, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott kétoldalú találkozójának másnapján. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump nem akar szakítani Szaúd-Arábiával

Az Egyesült Államok nem akar szakítani Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-ügy miatt - szögezte le a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump szerdán kétszer is megszólalt az eltűnt és minden valószínűség szerint meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Interjút adott a Fox televízió üzleti csatornájának, valamint a kormányülés előtt a Fehér Házban újságíróknak.

A Fox televízióban az elnök kifejtette: azt reméli, hogy a szaúdi uralkodóház vezetői nem érintettek Dzsamál Hasogdzsi eltűnésében. Hozzátette: várhatóan a hét végéig kiderül, mi történt Dzsamál Hasogdzsival.

"Dolgozunk ezen, ki fog derülni, a végére járunk"

- fogalmazott, majd hozzátette: reméli, hogy a király és a koronaherceg nem tudott a történtekről. " Számomra ez nagyon fontos" - mondta. Az újságíró kérdésére, hogy vajon a Hasogdzsi-ügy következtében eltávolodik-e Rijádtól, Trump azt válaszolta: "ezt nem akarom megtenni".

Utalva a terrorizmus elleni küzdelemre és Iránra, az elnök leszögezte: "szükségünk van Szaúd-Arábiára". Megismételte azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal, mert - ahogyan fogalmazott - "ez 500 ezer munkahelyet jelent".

A kormányülés előtt a Fehér Házban megismételte:

Szaúd-Arábia "fontos szövetséges".

Az egyik újságíró azt firtatta, vajon küldött-e Washington FBI-nyomozókat a helyszínre, mire Trump először nemmel válaszolt, de aztán mégis nyitva hagyta ennek lehetőségét.

"Ön tudja, hogy küldtünk-e vagy sem? Nem fogom megmondani, miért is mondanám el?" - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Egy másik újságíró arról faggatta, hogy kérte-e a török hatóságoktól azt az hang-, és videófelvételt, amely bizonyíthatja, hogy mi történt az isztambuli szaúdi konzulátuson. "Igen, kértük, már amennyiben ezek (a felvételek) léteznek" - válaszolta az elnök. Hozzátette: még mindig nem biztos abban, hogy ezek a felvételek léteznek, de - mint hozzátette- "valószínűleg igen".

Zajlik a vizsgálat

Közben megkezdte szerdán az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciájának átvizsgálását a napokban létrehozott török-szaúdi nyomozócsoport, miután a főkonzulátus épületét már hétfő éjszaka átkutatták az október 2-án eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva - jelentette a Habertürk tekintélyes török hírportál.

Először egy 14 fős szaúdi csoport érkezett a rezidenciához, miután napközben találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli rendőr-főkapitányságon. A külképviselet alkalmazottjai próbálták megakadályozni, hogy a helyi és a külföldi sajtó felvételt készítsen róluk.

A török csoport két órával később érkezett a helyszínre. A helyszínelő rendőrökön túl van köztük ügyész, igazságügyi orvosszakértő, de terrorelhárító is.

A CNN Türk török hírtelevízió beszámolója szerint a nyomozók már a tetőt is átvizsgálták, valamint a drónnal légi felvételeket is készítettek az ingatlanról és annak környékéről.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán korábban azt nyilatkozta, hogy a hatóságok még a nap folyamán átvizsgálják a főkonzuli rezidenciáját, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat is, mert az a tervvel ellentétben kedd este mégsem történt meg. Cavusoglu szerdán azt mondta, hogy a főkonzul családjának jelenléte miatt maradt el a házkutatás. Ennek a kedd esti török sajtóbeszámolók némileg ellentmondanak. Szerintük a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez. A szaúdi főkonzul néhány órával a rezidencia tervezett átkutatása előtt, kedd délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. A Habertürk értesülése alapján a diplomatának csütörtökre szóló retúrjegye van Törökországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×