eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2017. december 7.Az Európai Parlament (EP) által közreadott képen Judith Sargentini, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára (b-j) részt vesz az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)
Nyitókép: Dominique Hommel

Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben

Kedden vitatja meg az Európai Parlament a magyar jogállamiság torzulásának veszélyéről szóló Sargentini-jelentést. A strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Egyebek mellett az alkotmányosság, a választási rendszer működése, a korrupció, a tudományos élet és a véleménynyilvánítás szabadságának témakörében áll fenn a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének Magyarországon a Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott különjelentés értelmében.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) elfogadott értékelés tervezetéhez a képviselőtestület alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi bizottsága is csatolta a véleményét. A délután háromtól az Európai Parlament napirendjére kerülő dokumentum szerint indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása, amely eg későbbi szavazás után végső soron – az összes többi EU-tag egyhangú támogatása esetén – Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztésével is járhat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón ismételte meg a jelentés szakbizottsági vitájában is elmondott álláspontját.

„A Sargentini-jelentés minősített hazugságok gyűjteménye. Méltatlan támadás Magyarországgal szemben és egy bosszúállási kísérlet azért, mert Magyarország megvédi a határait és nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására” - fejtette ki.

Brüsszelben Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt, hogy „a jelentés vitájában koncepciós eljárással állunk szemben, amelyben a tények és a tartalmi elemek kevés szerepet játszanak.”

A délutáni vitán Orbán Viktor is részt vesz, a kormányfő hét perces felszólalásra kapott lehetőséget,

ám később, nagyjából fél 6 körül sajtótájékoztatót is tart a politikus az elhangzottakról.

Az Európai Parlament szerdán szavaz a különjelentésről. A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volna szükség. Judith Sargentini múlt héten az Euronews-nak nyilatkozott várakozásairól.

„Szerintem nagyon szoros lesz a szavazás eredménye, hiszen a kétharmad nagyon sok.

De tudom, hogy a parlamenti többség támogatja az általam írt jelentést, amelyről a Polgári Jogok Bizottságában megegyeztünk. Meglátjuk mi lesz, de az üzenet egyértelmű és világos: rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon és a magyarok ugyanúgy megérdemlik a demokráciát és a jogállamiságot, mint bármely más európai uniós polgár” - fejtette ki Sargentini.

Az EP-képviselő azt mondta, a dokumentum olyan nemzetközi szervezetek értékelésein és bíróságok ítéletein alapul, melyeknek senki nem kérdőjelezheti meg a függetlenségét. A magyar kormány szerint azonban a szöveg "ténybeli tévedéseket, csúsztatásokat, hazugságokat" tartalmaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×