eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Brüsszel, 2017. december 7.Az Európai Parlament (EP) által közreadott képen Judith Sargentini, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára (b-j) részt vesz az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)
Nyitókép: Dominique Hommel

Szijjártó Péter: koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne a Sargentini-jelentés

Szeptember 11-én megvitatja, 12-én, szerdán pedig várhatóan szavaz az Európai Parlament a magyar jogállamiság torzulásának veszélyéről szóló Sargentini-jelentésről. A kormánypártok korábban hazugságok gyűjteményeként minősítették a dokumentumot.

Szeptember 11-én (kedden) délután vitatja meg az Európai Parlament azt a Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott különjelentést, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása, amely végső soron – az összes többi EU-tag egyhangú támogatása esetén –,

az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével is járhat.

A keddi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jelentés szakbizottsági vitájában úgy látta, hogy csupán azért bírálják a magyar kormányt, mert útjában áll "a szélsőséges bevándorláspárti terveknek".

"Ez a jelentés minősített hazugságok gyűjteménye. A szerző láthatóan mindent figyelembe vett, mikor összeollózta ezt a jelentést, kivéve a tényeket és a valóságot.

Ez egy koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne" - mondta Szijjártó Péter.

Judith Sargentini múlt héten az Euronews-nak nyilatkozott várakozásairól. "Szerintem nagyon szoros lesz a szavazás eredménye, hiszen a kétharmad nagyon sok. De tudom, hogy a parlamenti többség támogatja az általam írt jelentést, amelyről a Polgári Jogok Bizottságában megegyeztünk. Meglátjuk mi lesz, de az üzenet egyértelmű és világos:

rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon és a magyarok ugyanúgy megérdemlik a demokráciát és a jogállamiságot, mint bármely más európai uniós polgár"

- közölte Judith Sargentini.

A keddi vitát követően várhatóan szerdán szavaz az Európai Parlament a különjelentésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×