eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz országgyűlési határozatot terjeszt be a Sargentini-jelentés ellen

Jövő héten kerül az Európai Parlament (EP) asztalára a Sargentini-jelentés.

A Fidesz-frakció azt javasolja, hogy az Országgyűlés határozatban válaszoljon a Sargentini-jelentésre - közölte Kocsis Máté frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: jövő héten kerül az Európai Parlament (EP) asztalára a "hazugságoktól hemzsegő" Sargentini-jelentés. Szavai szerint az EP-ben ülő bevándorláspárti képviselők azért akarják elítélni Magyarországot, mert a magyar emberek már többször határozottan és világosan úgy döntöttek, hogy a bevándorlókat a magyar határnál meg kell állítani. "Ezért bélyegzik meg ilyen hamis jelentésekkel Magyarországot" - fogalmazott.

A jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök személyesen részt vesz az európai parlamenti vitában, ahol megvédi a magyar álláspontot.

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányfőt, képviselje a magyar érdekeket a migránspárti képviselőkkel szemben, és utasítsa vissza Magyarország megbélyegzését. Ezután a Fidesz országgyűlési frakciója javasolni fogja, hogy a parlament határozatban válaszoljon a jelentésre és az azt támogató bevándorláspárti EP-képviselőknek - mondta. Hozzátette, a kormánypártok jövő szerdán kezdődő frakcióülésén külön napirendként fognak tárgyalni a határozattervezetről. A tanácskozáson az EP-választási kampány is szóba kerül majd.

Kocsis Máté szerint a Tavares-jelentés ügyéhez hasonlóan járnának el

A frakcióvezető szerint a Sargentini-jelentés messze nem jogi megalapozottságú, pusztán politikai jelentés, semmi mást nem szolgál, mint hogy Magyarországot megbélyegezze a jelenlegi EP-ciklusban. Emlékeztetett, 2013-ban a Tavares-jelentést is az EP-választási kampányra időzítették, és arra a dokumentumra is, amely szintén "hemzsegett a valótlanságoktól", határozatban reagált az Országgyűlés.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt is kiemelte Kocsis Máté, hogy a készítője, Judith Sargentini, az Európai Zöld Párt képviselője szinte csak olyan szervezetekkel egyeztetett, amelyek Soros György befolyása alatt állnak.

Összegzése szerint a jelentés az illegális bevándorlást elutasító magyar állásponttal áll szemben.

Kérdésre azt mondta, elvárják az ellenzéki pártoktól, hogy szavazataikkal ne támogassák a jelentést.

Arra a felvetésre, hogy akkor is elfogadják-e az országgyűlési határozattervezetet, ha a jelentés nem kap többséget az EP-ben, a frakcióvezető azt válaszolta: Magyarországot megtámadták, függetlenül attól, mi történik az EP-ben. A jelentés sok uniós polgárt és döntéshozót téveszthet meg Magyarországgal kapcsolatosan, ezért az Országgyűlésnek minden körülmények között reagálnia kell "erre a rengeteg valótlanságra" - jelentette ki Kocsis Máté. Hangsúlyozta: Magyarországról politikai következmények nélkül nem lehet ilyen hazugságokat és valótlanságokat állítani.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×