INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

scotland yard

novicsok

mérgezés

Salisbury, 2018. július 5.Rendőrségi kordon zárja le a Queen Elizabeth Gardens parkot Salisburyben 2018. július 5-én a két brit állampolgár mérgezési ügyében folytatott nyomozással kapcsolatban. A nő és a férfi június 30-án lett rosszul a szomszédos Amesbury lévő otthonában, azóta válságos állapotban vannak és kórházban ápolják őket. A betegségüket Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta. (MTI/EPA/Rick Findler)

Angliai mérgezés: figyelmeztették a lakosságot

Infostart / MTI

A Scotland Yard szerint magas dózisú méreganyag okozhatta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket június utolsó napján szállítottak súlyos mérgezéses tünetekkel a délnyugat-angliai Salisbury kórházába. Egyikük, egy 44 éves, háromgyermekes nő, Dawn Sturgess vasárnap este a kórházban meghalt. Arról is beszéltek, milyen tárgy okozhatta a mérgezést, illetve hogy veszélyben van-e a lakosság.

Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálatának parancsnoka hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a Scotland Yard alapfeltételezése az, hogy minden bizonnyal az idegméreg-hatóanyag tárolóeszköze került valahogy Dawn Sturgess és élettársa, a 45 éves Charlie Rowley kezébe.

Rowley-t válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a múlt héten megállapította, hogy a két brit megbetegedését is ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, amilyentől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

Neil Basu hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozást irányító országos terrorelhárító szolgálat

jelenleg nem tudja, hogy a mostani mérgezéses incidens után azonosított idegméreg összekapcsolható-e a Szkripalék elleni márciusi támadással, és ennek kiderítése a nyomozati munka elsődleges iránya.

A Scotland Yard vizsgálatának középpontjában áll az idegméreg tárolására szolgáló eszköz azonosítása és fellelése, mivel a rendőrség feltételezése szerint ez lehet a két brit állampolgárt megmérgező anyag forrása.

A magas rangú rendőrtiszt szerint a két brit esetében olyan súlyos tüneteket okozott a méreganyag, hogy biztosra vehető módon nagy dózissal kerültek érintkezésbe. A Scotland Yard különleges műveleti egységének parancsnoka szerint ez az alapja annak a rendőrségi feltételezésnek, hogy az idegméreg tárolóeszköze került Dawn Sturgess és Charlie Rowley kezébe.

Feltérképezték, merre jártak korábban

Basu szerint a nyomozók ezt a tárolóeszközt keresik, és

mostanra sikerült meglehetősen részletes képet alkotniuk arról, hogy a két brit merre járt közvetlenül megbetegedése előtt.

A rendőrség már tudja, hogy június 29-én, pénteken, egy nappal rosszullétük előtt Salisburyben jártak, majd este busszal visszatértek a közeli Amesbury kisvárosba, ahol Charlie Rowley lakik, és az éjszakát Rowley otthonában töltötték.

Neil Basu elmondta: a nyomozók azonosítottak egy Ford Transit furgont is, amelyben Rowley megbetegedése előtt utazott Amesbury belterületén. A járművet a rendőrség a brit hadsereg segítségével az Amesburytől és Salisburytől néhány kilométerre fekvő Porton Down katonai vegyi és biológiai kutatóközpontjába szállította további vizsgálat végett.

A furgonban három másik ember is utazott. őket a rendőrség megkereste, és bár egyikük sem mutat mérgezéses tüneteket, elővigyázatosságból mindhármukat kivizsgálásnak vetik alá.

Alacsony a lakossági kockázat, de figyelmeztettek

A Scotland Yard különleges műveleti osztályának parancsnoka úgy fogalmazott: ő személyesen nem tud semmire garanciát vállalni, de az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - álláspontja szerint a lakossági kockázat továbbra is alacsony.

Basu hozzátette ugyanakkor: a PHE ajánlása is az, hogy senki ne vegyen fel a földről semmiféle furcsa tárgyat, például injekciós tűt és fecskendőt, vagy szokatlan formájú tárolót.

Nyitókép: MTI/EPA/Rick Findler
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018