eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Julija Szkripal visszatérne hazájába, de még nem kér az orosz követség szolgálataiból

Gyilkossági kísérletnek nevezte azt, hogy apjával együtt megmérgezték, de szeretne visszatérni hazájába – erről beszélt Julija Szkripal, a brit-orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal lánya a felépülése után adott első tévés nyilatkozatában.

Húsz napot töltött kómában, de most mosolygósan, gondosan megcsinált frizurával állt a kamerák elé – ismeretlen helyen – Julija Szkripal.

A 33 éves orosz nőt apjával, a britek által beszervezett orosz katonai hírszerzővel együtt március 4-én mérgezték meg a dél-angliai Salisburyben. London és szövetségesei szerint az elkövető minden kétséget kizáróan az orosz állam volt, és a támadást a különösen pusztító hatású és az egykor a Szovjetunióban gyártott Novicsok vegyi fegyverrel hajtották végre.

Az, hogy Szkripalék túlélték, magukhoz tértek, és úgy tűnik, maradandó agyi vagy idegkárosodást sem szenvedtek, Angliában a kórházi személyzet profit teljesítményével magyarázzák. A megvádoltVlagyimir Putyin orosz elnök szerint viszont mindez azt bizonyítja, hogy nem katonai idegmérget vetettek be ellenük.

Julija oroszul elmondott nyilatkozatában és az azzal párhuzamosan bemutatott, tökéletes angolsággal és kézzel írt közleményében arról beszélt, hogy még mindig kezelés alatt áll és hogy a felépülésre összpontosít. Az orosz követség örömét fejezte ki, hogy él és jól van, de azt mondta: a szöveget angol anyanyelvű személy írhatta, majd azt lefordították oroszra.

„Arra ébredtem a kómából, hogy megmérgeztek bennünket. Még mindig nehéz felfogni, hogy ilyen módon támadtak ránk”

– mondta, és hozzátette, hogy az általa gyilkossági kísérletnek nevezett eset felforgatta az életét.

„Szerencsénk, hogy megúsztuk” – tette hozzá és köszönetet mondott a „csodálatos és kedves” kórházi személyzetnek.

A titkos londoni helyszínen tartózkodó Julija arról is beszélt, hogy tovább tart a gyógykezelése, és hogy a beavatkozás – az orvosi nyelvezetet idézve „invazív, fájdalmas és lesújtó volt...

lábadozásunk lassú és nagyon fájdalmas”

– mondta.

Julija nyakán látni lehetett a légzését elősegítő gégemetszés nyomán maradt sebet.

A nő közölte: a jövőben szeretne hazatérni hazájába, ahol apját egyesek árulónak tartják, de aki elnöki kegyelmet kapott, mielőtt orosz kémekre cserélték ki.

Julija megköszönte az orosz követség ténykedését, de azt mondta: „egyelőre nem akarja igénybe venni szolgálatait”. Moszkvában úgy tartják, hogy Szkripalékat „elrabolták a brit hatóságok, és nem engedik kapcsolatba lépni orosz diplomatákkal”.

„Julija Szkripalnak tudnia kell, hogy nem volt nap, amikor a követség vagy a külügyminisztérium ne kereste volna a kapcsolatot vele, hogy kiderítsük: fogságban tartják-e, vagy hogy nem más személyt akarnak úgy bemutatni, mintha ő lenne” – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Közben az orosz tévében Szergej Szkripal édesanyja, Jelena arra kérte a briteket, engedjék, hogy beszélhessen a fiával. Mint mondta, 14 éve nem látta a fiát. 90 éves vagyok, nem jelentek veszélyt senkire – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×