INFORÁDIÓ 
2019. december 5. csütörtök
Vilma

németország

olaszország

eu

munkaerő

bevándorlás

Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án.

Berlin lekörözi New Yorkot

Az ENSZ felmérése szerint világszerte mintegy 70 millióra tehető a menekültek száma. 85 százalékuk a harmadik világ országaiban él. Az Európai Unió tagállamai közül Németország tárta legszélesebbre kapuit előttük, így a menekültek száma tavaly csaknem másfél millió volt. A második helyen – 402 ezerrel – Franciaország, a harmadik helyen pedig – 355 ezerrel – Olaszország áll.

Római politikusok a közelmúltban gyakran vetették a berlini kormány szemére, hogy mennyire szerencsések, mert Lampedusa nem Németországban van. Alighanem a földközi-tengeri olasz sziget, Lampedusa kikötőjébe érkezett, menekültekkel teli hajók ösztönözték az új olasz kormány élén álló Giuseppe Contét, hogy ne engedélyezze többé migránsok partraszállását. Legalább ennyire panaszos hangok érkeztek az égei-tengeri görög szigetekről is, ahol az Ankarával kötött uniós megállapodás ellenére is sok problémát okoznak a menekültek.

Az ENSZ most közzétett adai azonban arról tanúskodnak, hogy a legtöbb menekültet, csaknem másfél millió embert, Németország fogadta be. Ebben a statisztikában Olaszország csak a harmadik helyen, Franciaország mögött áll. De egyébként is

nemzetközi viszonylatban Németország gyakorolja a legnagyobb vonzást a munkakereső fiatalokra.

Két amerikai gazdaságkutató intézet, a StepStope és a Boston Consulting Group közös tanulmánya ugyanis arra mutat rá, hogy jelenleg a legtöbb, külföldi állásra vágyó pályakezdő az Egyesült Államok után Németországba szeretne bevándorolni.

Nemrég még Nagy-Britannia foglalta el a második helyet, azonban az Európai Unióból történt kiválása óta a negyedik helyre esett vissza. A közel egy éven át 197 országban folytatott felmérésből kiderül, hogy a német gazdasági élet töretlen fejlődése és a kedvező munkakörülmények világszerte óriási vonzerőt gyakorolnak a fiatal munkavállalókra. A tanulmány utal arra is, hogy ezen a téren

Berlin ma már csaknem annyira népszerű, mint New York, vagy korábban London volt.

Mindez némi derűlátást is jelent a német ipari vezetők számára, akik már évek óta panaszkodnak a szakképzett munkaerő hiánya miatt, és sürgetik a kormányt, hogy hozzon olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a jól felkészült külföldi pályakezdők bevándorlását.

Nyitókép: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Változás a nemzetközi munkaerőpiacon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018