eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Berlin lekörözi New Yorkot

Az ENSZ felmérése szerint világszerte mintegy 70 millióra tehető a menekültek száma. 85 százalékuk a harmadik világ országaiban él. Az Európai Unió tagállamai közül Németország tárta legszélesebbre kapuit előttük, így a menekültek száma tavaly csaknem másfél millió volt. A második helyen – 402 ezerrel – Franciaország, a harmadik helyen pedig – 355 ezerrel – Olaszország áll.

Római politikusok a közelmúltban gyakran vetették a berlini kormány szemére, hogy mennyire szerencsések, mert Lampedusa nem Németországban van. Alighanem a földközi-tengeri olasz sziget, Lampedusa kikötőjébe érkezett, menekültekkel teli hajók ösztönözték az új olasz kormány élén álló Giuseppe Contét, hogy ne engedélyezze többé migránsok partraszállását. Legalább ennyire panaszos hangok érkeztek az égei-tengeri görög szigetekről is, ahol az Ankarával kötött uniós megállapodás ellenére is sok problémát okoznak a menekültek.

Az ENSZ most közzétett adai azonban arról tanúskodnak, hogy a legtöbb menekültet, csaknem másfél millió embert, Németország fogadta be. Ebben a statisztikában Olaszország csak a harmadik helyen, Franciaország mögött áll. De egyébként is

nemzetközi viszonylatban Németország gyakorolja a legnagyobb vonzást a munkakereső fiatalokra.

Két amerikai gazdaságkutató intézet, a StepStope és a Boston Consulting Group közös tanulmánya ugyanis arra mutat rá, hogy jelenleg a legtöbb, külföldi állásra vágyó pályakezdő az Egyesült Államok után Németországba szeretne bevándorolni.

Nemrég még Nagy-Britannia foglalta el a második helyet, azonban az Európai Unióból történt kiválása óta a negyedik helyre esett vissza. A közel egy éven át 197 országban folytatott felmérésből kiderül, hogy a német gazdasági élet töretlen fejlődése és a kedvező munkakörülmények világszerte óriási vonzerőt gyakorolnak a fiatal munkavállalókra. A tanulmány utal arra is, hogy ezen a téren

Berlin ma már csaknem annyira népszerű, mint New York, vagy korábban London volt.

Mindez némi derűlátást is jelent a német ipari vezetők számára, akik már évek óta panaszkodnak a szakképzett munkaerő hiánya miatt, és sürgetik a kormányt, hogy hozzon olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a jól felkészült külföldi pályakezdők bevándorlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×