eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Phi Phi Leh, 2018. május 31.Turisták a thaiföldi Phi Phi Leh szigeten 2018. május 31-én. A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos támadásoktól és terhelésekből. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Nyitókép: Szakcsaj Lalit

Újabb nyaralóparadicsomot kellett lezárni

Négy hónapra lezárják a Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos turistaáradat káros hatásai alól.

A korábban is ismert festői öböl népszerűsége azután ugrott nagyot, hogy 2000-ben bemutatták A part című filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével. A mesés tengerparti részre azóta napi 5000 turista érkezik a közeli Krabi vagy Phuket üdülőhelyeiről. Az emberáradat és a hajóforgalom már komolyan veszélyezteti a tengeri élővilágot, elsősorban a korallokat.

Ezért döntöttek amellett, hogy - több más thaiföldi strandhoz hasonlóan - itt is bevezetik a teljes lezárást, a Maya-öböl esetében június 1-től várhatóan 4 hónapra. Ez az időszak egyébként a főszezonon kívül esik, ezért ilyenkor, az esős időjárás miatt, amúgy is kevesebb turista látogat a csodás helyszínre.

Phi Phi Leh, 2018. május 31.
Turisták a thaiföldi Phi Phi Leh szigeten 2018. május 31-én. A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos támadásoktól és terhelésekből. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)

Ez a drasztikus megoldás nem csak Thaiföldön alkalmazott módszer: áprilisban például a

túlszennyeződés miatt fél évre lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet.

A turisták túl magas száma sok helyen gondot okoz: ebben a cikkben öt olyan helyszínt mutattunk be, ahol a turisták tömegét nem nézi jó szemmel a lakosság. Egyes helyeken kénytelenek voltak kényszerszünetet tartani, máshol az árakat emelték meg a terület védelme érdekében - csakúgy, ahogy a hozzánk oly közeli, horvátországi Plitvicei-tavaknál is tervezik, hogy megvédjék a terület UNESCO-védettségi státuszát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×