eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Brüsszel, 2017. június 21.Charles Michel belga miniszterelnök sajtóértekezletet tart a brüsszeli merényletkísérletről folytatott nemzetbiztonsági tanácskozás után a belga fővárosban 2017. június 21-én. A merénylőt, aki előző este a brüsszeli központi pályaudvar pénztárainál működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet, agyonlőtték a közelben járőröző katonák. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: OLIVIER HOSLET

"Az uniónak vissza kell térnie az európai alapgondolathoz"

Az Európai Uniónak vissza kell térnie az európai alapgondolathoz – vélekedett a kontinens jövőjéről tartott európai parlamenti vitában a belga miniszterelnök.

Minden tagállamban érződik a paradigmaváltás, míg korábban Európa a jólét jelképe volt, mára sokan úgy látják, hogy Európa elvesztette az irányítást sorsa felett, ami bizalmi válságot mutat – vélekedett az Európai Unió jövőjéről tartott európai parlamenti vitát megnyitó felszólalásában Charles Michel, Belgium miniszterelnöke.

„Meggyőződésem, hogy vissza kell találni az európai alapgondolathoz, a gyökerekhez, és meg kell győzni az európai polgárokat is ennek fontosságáról a közösség által elért eredményekkel”

– fogalmazott a politikus, majd sorba vette, hogy számára a béke, a biztonság, a jólét, az egyenlőség, a szabadság és a demokrácia olyan cél, amelyet napról napra tiszteletben kell tartani.

A gyakorlati célok között Charles Michel úgy látta, hogy Európának 27 erős tagállamra kell épülnie, mellőzve a tagállamok és az uniós intézmények közötti szuverenitási küzdelmeket. A jólét érdekében a bankunió fontosságát hangsúlyozta, a biztonság érdekében pedig a külső határok őrizetét, ám aláhúzta, hogy szükség van a legális, szervezett migráció rendszerére. Mindemellett kitért arra is, hogy az európai értékek megőrzése jegyében a jogállamiság rendszeres vizsgálatára is szükség van a tagállamokban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hozzászólásában örömmel nyugtázta, hogy a bizottság számíthat Belgium támogatására a terveiben, majd a szerdán bemutatott, 2021 és 2027 közötti költségvetési tervezetről szólva aláhúzta, hogy

a keret nem akadályozza a növekedést, épp ellenkezőleg, minden tagállam számára megnyitja a növekedés potenciálját.

Manfred Weber, az Európai Néppárt részéről az európai régiók és a kulturális gyökerek fontosságát hangsúlyozta, aláhúzva, hogy a regionális sokszínűség teszi Európát a világban egyedülállóvá. Tartsuk meg a régiók hatásköreit, amelyeket az európai demokrácia középpontjába kell állítanunk – fogalmazott a politikus.

Kathleen Van Brempt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége részéről részint a belga miniszterelnök által elmondottak és az Európai Tanácsban végzett tevékenysége közötti különbségre hívta fel a figyelmet, majd a belga atomerőművek bezárását sürgette.

A Liberálisok és Demokraták részéről Guy Verhofstadt azt követően, hogy úgy látta, hogy Európa történetének minden fontos ütközete belga földön történt, az európai intézményrendszer és határőrizet megerősítését, valamint a költségvetési keret racionalizálását szorgalmazta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×