eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Strasbourg, 2018. április 17.Emmanuel Macron francia elnök, mielőtt felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 17-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Gyévai Zoltán: Macron nem a migráció prófétája

A francia államfő szerint Európa közös identitása az alapjogok és az emberi jogok tiszteletben tartására épülő liberális demokrácián alapul. Emmanuel Macron az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszéde apropóján a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: a politikai vélekedés ellenére a migráció ügyében nincs nagy távolság a francia és a magyar álláspont között.

A beszéd alapgondolata, hogy európai szuverenitásra van szükség – mondta Gyévai Zoltán. „Ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkozik nemzeti szuverenitásban” – hangsúlyozta, hozzátéve: Emmanuel Macron ezzel arra utalt, hogy az unió polgárainak végdelmét, magasabb, európai szinten kell biztosítani. „Ilyen szempontból is – érdekes módon –

lehet párhuzamot találni egyébként a magyar kormány narratívájával”

– emelte ki.

A szuverenitás fogalma európai kontextusban

A francia elnök szerint az uniós tagállamoknak együtt kéne mozdulniuk gazdasági és monetáris kérdésekben, biztonság-, digitális-, klíma- és energiapolitikában, de a szociális intézkedéseket is ide sorolja. „Megnevezi azokat a területeket, ahol a szuverenitás fogalmát csak európai kontextusban lehet a mai világban értelmezni” – fogalmazott a Bruxinfo főszerkesztője.

A migrációról is beszélt

Gyévai Zoltán szerint a beszédből kitűnik, hogy a francia bevándorláspolitika bizonyos elemekben közel áll a magyar és a német kormány álláspontjához is - itt egyfajta konvergencia-folyamat figyelhető meg -, ugyanakkor Emmanuel Macron – noha túlzottan nem hangsúlyozta túlságosan – továbbra is kitart a szolidaritás mellett.

A francia elnököt bírálatok érték amiatt, hogy az utóbbi időben szigorították a menekültügyi szabályozást – jegyezte meg a szakértő. „Franciaország eddig szinte mindenkit fogadott, majd akiket elutasított, azokat nem volt képes visszaküldeni, mert nem voltak meg ehhez az eszközei, és nem voltak meg ehhez a jogszabályai. És ezért több ezer vagy több tízezer ember gyakorlatilag Franciaország nyakán maradt, olyanok, akik nemzetközi védelemre nem lennének jogosultak” – mondta Gyéva Zoltán.

„Macron nem a migráció prófétája”

– fogalmazott a Bruxinfo főszerkesztője, hozzátéve: a francia elnök már nem a határok megnyitása mellett érvel. Gyévai Zoltán szerint a bevándorlás kérdésében sokszor csupán a retorikákban különböznek a különböző országok, és a tagállami politikák valójában közeledtek egymáshoz. Macron szerint közös uniós jogszabályban kell meghatározni, hogy ki jogosult és ki nem a nemzetközi védelemre. „Ennek az lenne a lényege, hogy

ne lehessen egyik országban kedvezőbb feltételeket kínálni, mint a másikban, és elkerüljék ezzel ezt a menekült- vagy bevándorlóturizmust”

– hangsúlyozta a szakértő.

A francia elnök és a magyar kormányfő Európa-politikájának összehasolításáról lesz szó az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában szerda este 7 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×