INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

líbia

szeif al-iszlám kadhafi

elnökválasztás

Újra Kadhafi lehet Líbia elnöke

Infostart / MTI

Indul a líbiai elnökválasztáson a néhai diktátor, Moammer Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám - számolt be egy pánarab televízió hétfőn.

Az al-Arabíja adó szerint Kadhafi legidősebb gyerekének jelöltségét képviselője, Ajmán Burasz jelentette be Tuniszban. A tévé értesülése szerint Szeif al-Iszlám célja az ország megmentése, Líbia arab, afrikai és iszlám hovatartozásának megerősítése, az egyéni és általános szabadságjogok védelme, a terrorizmus felszámolása az észak-afrikai államban. Ajmán Burasz elmondása szerint Kadhafi fia hamarosan megszólítja a választókat és ismerteti előválasztási kampányának tartalmát.

Szeif al-Iszlám líbiai politikai tevékenységének híre tavaly októberben vált ismertté. A Kadhafi család ügyvédje, Háled az-Zaidi most azt mondta az al-Arabíja tévének, hogy Kadhafi fia részt vesz a líbiai közéletben, ápolja a kapcsolatokat a helyi társadalmi élet szereplőivel, az ország különböző törzsfőivel, hogy átfogó politikai programot alakítson ki.

A 44 éves Szeif al-Iszlám apjának második házasságában született. Egykoron apja lehetséges utódaként emlegették. Szakmája szerint építészmérnök, Ausztriában és Nagy-Britanniában tanult. Elvégezte a nagy hírű London School of Economics közgazdasági és politikatudományi egyetemet, ahol megkapta a filozófia doktora címet.

A forradalom után azzal vádolták meg, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is perbe fogta emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Egy ideig a nagyhatalmú líbiai az-Zintán milícia börtönének foglya volt.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018