eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Donald Trump vitatott törvényességű eszközt vet be a terrorizmus elleni harcban

Donald Trump vitatott törvényességű eszközt vet be a terrorizmus elleni harcban

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a guantánamói börtöntábor további működtetéséről - adta hírül washingtoni Fehér Ház kedd este, Trump évértékelő beszédének kezdetéhez időzítve közleményét.

Trump elnök még elnökválasztási kampánya idején kijelentette, hogy nyitva akarja tartani a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, hogy "feltöltsék azt néhány rosszfiúval".

A Fehér Ház keddi bejelentése azonban valójában azon erőfeszítéseknek a visszájára fordítását jelenti, amelyeket elődje, a demokrata párti Barack Obama elnök tett nyolc éven át a vitatott törvényességű fogolytábor bezárására. A lépést Trump elnök rendelete a terrorizmus elleni harc egyik eszközének nevezi.

A börtöntábor létesítését még George W. Bush republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján, 2003-ban a börtönnek 680 foglya volt.

Hivatalából való távozása előtt azonban Bush mintegy 500 foglyot áthelyeztetett, s ezt a gyakorlatot Obama is folytatta 197 fogoly áthelyezésével, aminek következtében összesen 41 lakója maradt a hírhedt fogolytábornak.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×