eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

Kormányátalakítás Lengyelországban

Nyolc új minisztert iktatott be kedden Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki kormányfő javaslatára; személyi változás történt többek között a külügyi, a nemzetvédelmi, a pénzügyi és a fejlesztési tárcák élén, és kinevezték a fejlesztési minisztériumból kivált gazdasági tárca vezetőjét is.

Mateusz Morawiecki a kinevezési ünnepségen mondott beszédében aláhúzta: az eddigi miniszterek jól végezték munkájukat, az új összetételű kabinet "nem valaki ellen kormányozza" majd az országot, célja "a szuverén Lengyelország felépítése egy erős Európa, a nemzetek Európája keretében". A kormányfő kilátásba helyezte: az új kabinet figyelmet fordít majd a gazdasági és a társadalmi ügyekre egyaránt, szándéka szerint nem lesz "dogmatikus, doktrinér, sem a szocialista, sem a neoliberális szélsőségek kormánya".

Számítottak rá

A keddi változások nyomán a külügyminisztérium élén Witold Waszczykowskit a 90-es években diplomáciai pályára lépett, tavaly szeptemberben miniszterhelyettesnek kinevezett Jacek Czaputowicz váltja.

A 61 éves Jacek Czaputowicz 2008 és 2012 között a lengyel államigazgatási főiskola (KSAP) igazgatója volt, és a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) kormányzása idején, 2007-2009-ben tagja volt a lengyel miniszterelnöki hivatal mellett működő, a közigazgatás kérdéskörével foglalkozó tanácsadó testületnek. 2014-ben a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programtanácsában dolgozott.

Meglepetés

Míg Waszczykowski távozására számítottak a megfigyelők, meglepetésnek számít, hogy Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter helyére Mariusz Blaszczak eddigi belügyminiszter lép.

Macierewicz távozását a politikai elemzők a nemzetvédelmi tárca és az államfői hivatal között több hónapja fennálló feszültségekkel magyarázzák. Blaszczak helyett Joachim Brudzinski, a PiS soraiból megválasztott alsóházi elnökhelyettes irányítja majd a belügyminisztériumot.

Morawiecki, aki a tavaly decemberi kormányfői megbízatása után a pénzügyi és fejlesztési miniszteri tisztséget is betöltötte, átadja e két minisztérium irányítását Teresa Czerwinska és Jerzy Kwiecinski eddigi miniszterhelyetteseknek.

Csere az egészségügyi tárcánál is

A fejlesztési tárcából kiválik a gazdasági ügyekkel foglalkozó vállalkozási és technológiaügyi minisztérium, ennek irányítását Jadwiga Emilewicz eddigi fejlesztésiminiszter-helyettes veszi át.

Az utóbbi hónapokban a lengyel egészségügy reformját elindító, a rezidens orvosok őszi sztrájkjával szembesülő Konstanty Radziwill minisztert az egészségügyi tárca élén Lukasz Szumowski eddigi felsőoktatási miniszterhelyettes váltja.

Az eddigi környezetvédelmi miniszter, a Bialowieza őserdőben végzett faritkítás miatt elindított uniós eljárás során Lengyelországot az Európai Unió Bírósága előtt képviselő Jan Szyszko helyére Henryk Kowalczyk, a Minisztertanács Állandó Bizottságának elnöke lép.

Változás van továbbá a digitalizációs, valamint az infrastrukturális és építészeti minisztérium vezetésében.

Csak a személyek változtak volna?

Míg egyes sajtókommentárok "földrengésszerűnek", a PiS szóvivője, Beata Mazurek pedig mélyrehatónak minősítette a kormányalakítást, amelyet a kormányzati ciklus második felében előtérbe került feladatokhoz szabtak, az ellenzéki politikusok szerint a személycserék nem változtatnak a PiS-kormány politikai irányvonalán.

A PO nevében nyilatkozó Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter úgy látja: a személycserék azt jelentik, hogy a PiS "beismerte, korábban hibázott a kinevezésekben". Siemoniak egyben kifogásolta, hogy az új kormány sem vonja vissza az ellenzék által kifogásolt bírósági reformot.

A PO volt külügyminisztere, Radoslaw Sikorski viszont Twitter-bejegyzésében üdvözölte Jacek Czaputowicz kinevezését. Felhívta a figyelmet az új külügyminiszter antikommunista ellenzéki múltjára és arra, hogy többéves diplomataként jól ismeri a minisztériumot. Sikorski egyúttal bírálta Waszczykowski teljesítményét. Szerinte a távozó miniszter megbénította a diplomáciát, és Lengyelországot "Magyarország védenceként" hagyja maga után.

Csupán arculatváltásnak minősítették a kormányátalakítást a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) és a Lengyel Parasztpárt politikusai is. Az átalakított kabinet még a nap folyamán megtartja az első ülését. Morawiecki ezután Brüsszelbe indul, ahol este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frans Timmermans bizottsági alelnökkel találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×