eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megkezdődött a Föld megmentését célzó egyeztetés

Megkezdődött a Föld megmentését célzó egyeztetés

Elkezdődött az ENSZ 23. klímakonferenciája a németországi Bonnban, ahol a párizsi klímaegyezmény végrehajtási szabályairól tárgyalnak.

Az 1992-ben aláírt ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény meghatározza, hogy az azt elfogadó felek évente találkoznak klímakonferencia keretében – mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének munkatársa. A rendezvényen az eddigi eredményeket, és a jövőbeli terveket beszélik meg az országok képviselői.

Mivel a környezetvédelemmel a kormányzatokon kívül civilszervezetek foglalkoznak, így az évek során egy többezres konferenciává nőtte ki magát az esemény, kiegészülve a kiotói jegyzőkönyvet és a párizsi egyezményt aláírók konferenciájával.

A jelenlegi egyeztetés célja egy szabálykönyv megalkotása, melyben kidolgozzák a Párizsban létrehozott keretegyezmény részleteit – mondta a szakértő. A 2015-ös megállapodás szerint a globális éghajlatváltozást jóval 1,5-2 fokon kell tartani, amit hosszabb távon lehet csak elérni – tette hozzá. A párizsi egyezményben megállapított szabályozások betartásának ellenőrzését, új célok kitűzésének gyakoriságát határozzák meg Bonnban.

Mivel a globális felmelegedés a kis szigetekre nagyobb veszélyt jelent, így különös jelentőséggel bír, hogy a konferencia elnöke idén a Fidzsi-szigetek lett. Ezzel biztosítják, hogy a veszélyeztetettebb államok elegendő szót kapjanak az egyeztetés során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×