eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lengyel elnök aláírta a nem kormányzati szervezetek finanszírozásáról szóló új törvényt

Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök a nem kormányzati szervezetek (NGO) finanszírozásáról szóló új törvényt, amellyel a bírálók szerint a varsói kormány akadályozni próbálja az általa nemkívánatosnak tartott csoportok tevékenységét.

A törvény értelmében létrehozzák a nem kormányzati szervezeteknek szánt támogatások elosztását bonyolító új állami intézményt, a Szabadság Nemzeti Intézetét (NIW), amely a miniszterelnöki hivatal mellett működik majd.

Feladata lesz a közpénzek és az európai uniós támogatások szétosztása Lengyelország mintegy 100 ezer NGO-ja között. Ezt a feladatot eddig a munka-, családügyi és szociálpolitikai minisztérium látta el. A jogszabály emellett 40 millió zlotyval (2,9 milliárd forint) megemeli a jelenlegi 60 millió zlotys (4,3 milliárd forint) támogatási keretet.

Az államfői hivatal közlése szerint Duda a törvényjavaslatot péntek este írta alá.

Az új szabályozás egyik legfőbb támogatója, egyben előterjesztője Piotr Glinski kormányfőhelyettes és kulturális miniszter elmondta, hogy a NIW kis regionális projektekre, helyi akadémiákra, önkéntes tevékenységekre és fogyasztóvédelemre fog összpontosítani. Hozzátette: az új rendszer "igazságos és jól kiegyensúlyozott" lesz, miközben az NGO-k szorosan nyomon követhetik a pénz szétosztását.

A NIW bírálói szerint viszont a törvény célja, hogy a kormány politikai ellenőrzése alá vonja a nem kormányzati szervezeteket. Nemzetközi jogvédő csoportok és a nem kormányzati szervezetek lengyelországi szövetsége is azzal a kéréssel fordult az államfőhöz, hogy vétózza meg a törvényt, amely szerintük káros hatással lesz a civil szervezetek fejlődésére.

Henryk Wujec polgárjogi aktivista a törvényt "orwelli ötletnek" nevezte, melynek célja felügyelni, hogy az NGO-k követik-e a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt irányvonalát. 

A lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért szerint a törvény hátat fordít a civil társadalom támogatása eszméjének, és rendszerszintű fenyegetést jelent a lengyelországi nem kormányzati szervezetek független működésére és fejlődésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×