eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Frans Timmermans: Vannak problémák Magyarországgal

Frans Timmermans: "Vannak problémák Magyarországgal"

A lengyel igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a varsói vezetést az Európai Bizottság. A testület első alelnöke arról is beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a jogállamiságot érintő kérdésekben jelen pillanatban nem összevethető a lengyelországi és a magyarországi helyzet.

Az Európai Bizottság és az igazságügyi reform más kritikusai szerint a változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Frans Timmermans, a testület első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján jelezte, súlyos aggodalmaik vannak a reformmal kapcsolatban, és nem csak ők, hanem az Európai Tanács, az Európai Parlament, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság is aggályait fejezte ki az ország jogállamiságában tapasztalt folyamatokra reagálva – mondta az első alelnök, majd közölte, a bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólítja fel Varsót.

A reform több eleme jelentősen növeli a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt Lengyelországban, egyes jogszabályváltozások alááshatják a bírói függetlenséget, negatív hatással lehetnek a hatalmi ágak szétválasztására” - fogalmazott Timmermans, aki több konkrét példán keresztül is bemutatta, miért látják különösen problémásnak a jogszabályváltozásokat.

Az alelnök jelezte, szükség esetén kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, sőt, azt mondta, közel járnak az akár szavazatfelfüggesztéssel járó hetes cikkely szerinti eljárás megindításához is.

Az első alelnök újságírói kérdésre összehasonlította a budapesti és a varsói helyzetet, és azt mondta, a

 jogállamiság kérdésében a lengyel és a magyar helyzet eltér, 

ugyanis Magyarországon nem kívánják az igazságügyi miniszter befolyása alá vonni a bírói testület munkáját, azaz nem kérdőjelezik meg a hatalmi ágak szétválasztását. Kiemelte azonban, hogy "vannak problémák Magyarországgal", amelyek miatt kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×