eur:
394.14
usd:
369.89
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Mozgósítanak 11 ezer rendőrt Párizsban

Mozgósítanak 11 ezer rendőrt Párizsban

A terrorfenyegetettség miatt a párizsi rendőrség közel 11 ezer tagját mozgósítja a pénteki nemzeti ünnepen, egy részüket a Champs-Elysées sugárúton rendezett katonai díszszemlén, amelyen Donald Trump amerikai elnök is jelen lesz - közölte a párizsi prefektúra.

"Az egész ház készenlétben lesz" - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Michel Delpuech prefektus. Jelezte, hogy a párizsi elitalakulatok is készenlétben lesznek, és bárhol be tudnak avatkozni a fővárosban, ha szükséges.

A prefektus ugyanakkor nem árult el részleteket a már csütörtökön érkező amerikai elnök biztosításának különleges intézkedéseiről, csak annyit ismert el, hogy az erős kihívást jelent a francia erőknek, amelyek az amerikaiakkal együtt látják majd el a biztonsági feladatokat.

A díszszemlét 3500 rendőr és csendőr fogja biztosítani, a munkájukat 2500 tűzoltó segíti. A fővárosi agglomerációban pedig 2600-2900 járőröző rendőr és csendőr lesz jelen.

A Champs-Elysées körüli biztonsági zónát kordonokkal, illetve gépkocsikat feltartóztató betontömbökkel és furgonokkal veszik körül a prefektus tájékoztatása szerint. Michel Delpuech emlékeztetett a francia fővárosban végrehajtott legutóbbi támadásokra, illetve merényletkísérletekre: április 20-án egy rendőrt lőtt le egy iszlamista támadó a Champs-Elysées-n, június 6-án járőröző rendőrökre kalapáccsal támadt egy férfi a Notre Dame-katedrális előtt, június 19-én pedig szintén a Champs-Elysées-n egy rendőrségi kisbuszba rohant bele a gépkocsijával egy öngyilkos merénylő.

A környékbeli metrómegállókat július 14-én a szokásoknak megfelelően lezárja a rendőrség, és a környéken reggel fél 7 órától tilos lesz a gépkocsiforgalom. A biztonsági övezetben a rendőrök mindenkit megmotozhatnak és igazoltathatnak.

Az elmúlt két évhez hasonlóan drónokat is tilos lesz a környéken reptetni, mert azok zavarhatják a légi parádét. A francia légierő drónja viszont végig ellenőrizni fogja fentről a tömeg mozgását.

A katonai díszszemlét követően a 2024-es nyári olimpia tematikájában - amelynek rendezési jogáért Párizs is versenyez - rendeznek szabadtéri koncertet és tűzijátékot az Eiffel-toronynál, amelynek környékén egy kordonokkal elzárt szórakozóterületet hoznak létre a Mars-mezőn, ahol tiltott lesz az alkoholfogyasztás. A tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónájára hasonlító területen péntek este 1900 rendőr fog ügyelni a rendre.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×