eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csütörtöktől radikálisan szigorítja a beutazásokat Trump

Csütörtöktől radikálisan szigorítja a beutazásokat Trump

Az amerikai külügyminisztérium szerint a legfelsőbb bíróság döntése nyomán 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek a Trump elnök rendeletében megfogalmazott átmeneti beutazási korlátozások.

Heather Nauert szóvivő közleményben tudatta, hogy miután az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság hétfőn egyhangúlag jóváhagyta a rendelet egyes részeit, az Egyesült Államok külügyminisztériuma "szép rendben" végrehajtja a rendeletben foglaltakat.

Hozzátette, hogy a végrehajtásról a belbiztonsági minisztériummal és az igazságügyi tárcával történő egyeztetések után szolgálnak további részletekkel.

A március elején kelt rendeletet két alsóbb fokú bíróság szinte azonnal felfüggesztette, s a Fehér Ház fellebbezését két szövetségi fellebbviteli bíróság elutasította.

A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn délelőtt azonnali hatállyal érvényesnek nyilvánította a rendelet legfőbb részeit, köztük menedékkérelmek elbírálásának 120 napra történő leállítását, ugyanakkor érvényben hagyta az alsóbb fokú bírósági döntések azon passzusát, amely lehetővé teszi a rendelet elleni fellebbezést mindazoknak, akiknek rokonai élnek az Egyesült Államokban.

A rendelet egészének mérlegelését a nyári vakáció után, október elején kezdi meg a taláros testület.

A döntést Donald Trump üdvözölte, és közleményben adott hangot elégedettségének a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca is.

Egy sor ismert demokrata párti politikus, valamint több, a bevándorlás liberalizálását szorgalmazó szervezet és aktivista hétfőn azt ígérte, hogy folytatja a harcot a rendelet ellen.

Tom Perez, a Demokrata Párt országos bizottságának elnöke azt mondta, hogy az elnöki rendelet változatlanul az ország "vallási szabadsága ellen irányuló, alkotmányellenes és Amerika-ellenes támadás".

Az Amnesty International emberi jogi szervezet amerikai irodájának vezetője, Margaret Huang szerint a rendelet nem annyira "bárkinek is a biztonságát óvja", mint inkább "ártatlan emberek millióit démonizálja, továbbá aggodalmat és bizonytalanságot kelt azokban, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni rokonlátogatásra, dolgozni vagy tanulni, majd utána haza is térnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×