eur:
387.99
usd:
361.74
bux:
68873.68
2024. május 9. csütörtök Gergely

Rejtélyes eset: nyoma veszett két diplomatának Afganisztánban

Eltűnt két Afganisztánban állomásozó pakisztáni diplomata, akik autóval útban voltak hazájuk felé - közölte a pakisztáni külügyminisztérium.

A kelet-afganisztáni Dzsalálábád konzulátusának munkatársairól péntek óta semmit sem tudnak a pakisztáni hatóságok.

"Pakisztán arra kérte az afgán kormányt, hogy tegyen meg mindent tisztségviselőink mielőbbi felkutatása érdekében, és vonja felelősségre ennek a szörnyű bűncselekménynek az elkövetőit" - írta közleményében a külügyi tárca.

Iszlámábád úgy tudja, hogy

három különböző afgán nyomozócsoport foglalkozik az üggyel.

A pakisztáni külügy nem nevezte meg, hogy szerinte ki állhat az eltűnések mögött, de a múltban több afganisztáni iszlamista csoport is célba vett már diplomatákat. A tálibok és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi ága is befolyással rendelkezik a térségben. Dzsalálábád Nangarhar tartomány székvárosa, kereskedelmi központ, amely mintegy 70 kilométerre található a pakisztáni határtól.

Iszlámábád és Kabul között feszült a viszony a tálibok miatt.

Afganisztán azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket biztosít területén az afgán tálibok vezetőinek, és titkon támogatja a szélsőséges csoportot. Eközben Iszlámábád azt rója fel Kabulnak, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt az Afganisztánba menekült pakisztáni tálibok féken tartásáért, akik időnként átcsapnak a határon.

Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×