eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Karantén Horvátországban

Tilos hétfőtől a baromfi szabadon tartása Horvátországban a madárinfluenza terjedése miatt - jelentette be Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető egy nagygoricai (Velika Gorica) farmon közölte ezt, ahol megkezdődött hétfőn a szárnyasok elpusztítása. Tolusic szerint a vírus valószínűleg vándorló vadmadarakkal érkezett az országba. Hétfőtől életbe lépett a rendelet, mely megtiltja a baromfi szabadon tartását egész Horvátország területén, amíg a járványveszély nem múlik el.

Egyes horvát hírportálok szerint a horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatala szombat este karantént hirdetett a Nagygorica melletti Sop Bukevski településen. Ott van az a farm, ahol a madárinfluenza erősen fertőző, H5N8 altípusának vírustörzsét diagnosztizálták elpusztult kacsáknál. A település három kilométeres körzetét veszélyeztetettnek minősítették. A helyszínt a rendőrség biztosítja, a belépés a farm területére tilos.

A fertőzött farmon mintegy 850 kacsa, 70 tyúk, valamint 3000 kacsatojás és 16 200 tyúktojás található. Az egész baromfiállományt elpusztítják, a tojásokat megsemmisítik.

A mezőgazdasági miniszter minden érintett baromfitulajdonosnak kárpótlást ígért egy hónapon belül, de hozzátette, hogy a kár mértékét még nem lehet felmérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×