eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor

Ezt a javaslatot támogatja Merkel menekültkérdésben

A terrorizmus és a menekültáradat hatékonyabb kezelése érdekében a német szövetségi állam jogköreinek bővítését szorgalmazta Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Angela Merkel kancellár támogatja az elképzeléseket.

Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap keddi számában vázolta fel reformelképzeléseit a szövetségi állam jogkörének bővítéséről, annak érdekében, hogy Németország hatékonyan tudja kezelni a terrorizmus, a menekültáradat és az internetes támadások miatti kihívásokat.

Mint írta: a szövetségi állam jelenleg nem képes az olyan országos szintű katasztrófák kezelésére, mint a december 19-i berlini terrortámadás, ugyanis a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez szükséges kompetenciák széttöredezettek.

A tárcavezető ezért a biztonsági hivatalok munkájának hatékonyabb összehangolását és a tartományi alkotmányvédelmi hivatalok megszüntetését sürgette a szövetségi hatóságok javára. Emellett megerősítené a szövetségi rendőrség mozgásterét, továbbá kibővítené az állami jogköröket az elutasított menedékkérők kitoloncolása terén.

A miniszter szövetségi ellenőrzés alatt álló központokat hozna létre repterek mellett, ahol - átvéve a felelősséget az egyes tartományoktól – összegyűjtenék a kitoloncolásra váró külföldieket németországi tartózkodásuk utolsó napjai, illetve hetei idejére.

Angela Merkel német kancellár támogatja a belügyminisztere által felvázolt elképzeléseket - közölte a német helyettes kormányszóvivő. Hozzátette: manapság, az újfajta kihívások korában az a legfontosabb kérdés, hogy melyek lehetnek a megfelelő válaszok ezekre a kihívásokra, nem pedig az, hogy a szervezeti változtatások tetszenek vagy nem tetszenek valakinek.

A szövetségi tartományok részéről azonban számos bírálat érte a belügyminiszter tervét. Horst Seehofer bajor miniszterelnök például határozottan elutasította a szövetségi belügyminiszter arra irányuló javaslatát, hogy az alkotmány védelmét Németországban teljes egészében vonják a szövetségi állam jogkörébe. "A bajor tartományi alkotmányvédelmi hivatalt soha nem fogják megszüntetni" - szögezte le a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×