eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fegyverkezéssel válaszolnának a csehek a terrorra

Milan Chovanec cseh belügyminiszter alkotmánymódosító javaslatában azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében a fegyverviseléshez való jogot.

A miniszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint "az aktív és gyors védelem" csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. A cseh állampolgároknak ezért el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg "életüket, egészségüket és tulajdonukat" - derül ki a dokumentumból, amelynek beterjesztője szerint ily módon hozzájárulhatnának Csehország "belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez".

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció - a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) - ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva.

A mintegy 10 millió lakosú Csehországban több mint 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A tervezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×