eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hős lengyel sofőr kitüntetését kérik

Németországban több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést annak a meggyilkolt lengyel sofőrnek, akinek kamionját Berlinben egy karácsonyi vásár ellen elkövetett iszlamista terrortámadáshoz használták fel.

Hétfő késő délutánig már több mint 34 ezren csatlakoztak a change.org oldalon indított petícióhoz, amelyben felkérik a szövetségi elnököt, hogy adományozzon posztumusz érdemkeresztet Lukasz Urbannak.

A felhívásban kiemelték: sajtóértesülések szerint a boncolás kimutatta, hogy a kamionvezető dulakodott a merénylővel, aki súlyosan megsebesítette, majd a támadás végén megölte őt. A 37 éves lengyel férfi "hősies tettével valószínűleg megmentette sok ember életét", és ezzel kiállt a "hazánkat és Lengyelországot összekötő barátság mellett, amely országgal szemben elődeink szörnyű bűnöket követtek el (a második világháborúban)" - olvasható a petícióban.

Nemcsak a berlinieknek, hanem minden németnek jó oka van arra, hogy tisztelegjen Lukasz Urban emléke előtt, és kifejezze háláját özvegyének és fiának - áll a felhívásban, amely szerint a lengyel férfi a bátorságával kiérdemelte Németország legmagasabb kitüntetését.

A december 19-én este végrehajtott merényletről előkerült egy videó, amelyen látható, amint a 40 tonnás fekete kamion nagy sebességgel belehajt a Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe. A felvétel alapján sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, mert a kamion teljes hosszában is átszelhette volna a vásár területét. Sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után balra fordult, a vásár területét elhagyva kifutott a Budapest utcára és megállt.

A támadásban 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A kamiont a hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd a merénylet után négy nappal, péntek hajnalban felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×