eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Felfüggesztették tisztségéből a brazil szenátus elnökét

A brazil legfelsőbb bíróság hétfőn felfüggesztette tisztségéből Renan Calheirost, a szenátus elnökét, hogy bíróság előtt feleljen az ellen felhozott korrupciós vádakra.

Calheiros ugyanakkor megőrizheti szenátori mandátumát és fellebbezhet a döntés ellen.

A legfelsőbb bíróság a múlt héten határozott arról, hogy a közpénzek elsikkasztása miatt vádat emel a szenátus elnöke ellen. A bírói testület 8-3 arányban döntött arról, hogy egy 9 évvel ezelőttre visszavezethető ügyben megindítsák a büntetőeljárást. A szenátor a vád szerint 2005 és 2007 között közpénzeket sikkasztott el; ebből fizette egyebek között a tartásdíjat házasságon kívül született gyereke után. Azzal is vádolják, hogy a szenátus pénzét egy autókölcsönzőnek utalta át, amely viszont cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott, de kölcsönt nyújtott a szenátornak, amiből egyebek között a tartásdíjat is fedezte.

Calheiros az egyik fő támogatója a Michel Temer államfő által meghirdetett programnak, hogy a súlyos gazdasági válságban lévő országban helyreállítsák a költségvetési fegyelmet és felszámolják a recessziót.

Tizenegy ügyben indítanak vizsgálatot, amelyből nyolc az ügyészek szerint kapcsolatban van a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal.

A politikust számos korábbi vádat túlélt, egyebek között azt is, amikor azzal szembesítették, a brazil légierő repülőgépét vette igénybe, hogy eljusson orvosához a hajhagyma-beültetési műtétre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×