eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Oroszország kész meghosszabbítani az aleppói tűzszünetet

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország kész meghosszabbítani az aleppói humanitárius tűzszünetet, de azt várja a Nyugattól, hogy elválassza a terroristákat a mérsékelt ellenzéktől.

 Az orosz elnök berlini sajtótájékoztatóján beszélt erről csütörtökre virradóra, miután a szíriai válságról tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. Megbeszélésükre a kelet-ukrajnai válság megoldásának szentelt normandiai négyek találkozója után került sor.

Putyin tájékoztatta tárgyalópartnereit arról, hogy Oroszország hajlandó tovább szüneteltetni az aleppói légicsapásokat amennyire ez lehetséges, az ottani helyzet alakulásának függvényében. "Készek vagyunk ezt tenni mindaddig, amíg nem szembesülünk az Aleppóban megbúvó bandák aktivizálódásával... Arra számítunk, hogy a partnereink, elsősorban az amerikaiak, mindent megtesznek, amit eddig ígértek az an-Nuszra Front és a hozzájuk hasonló terrorszervezetek elválasztásáról az ellenzék úgynevezett egészséges részétől..." - hangoztatta Putyin.

Angela Merkel szerint kemény megbeszélést folytattak Vlagyimir Putyinnal. A kancellár úgy fogalmazott, hogy "világos és kemény" volt a véleménycsere, és ő értésre adta, hogy a nemzetközi jog világosan meghatározza a háborús bűntények fogalmát, illetve hogy az aleppói bombázások embertelenek, és szörnyű szenvedést okoznak az ott lakóknak. Merkel szerint nagyrészt Oroszországot terheli a felelősség a szíriai humanitárius helyzetért. Leszögezte, hogy semmit se lehet megoldani kizárólag katonai úton.

"Igen, a terrorizmus ellen harcolni kell, de nem 300 ezer megölt vagy menekülő ember árán" - mondta Merkel, és meggyőződését fejezte ki, hogy bombázás közepette nem lehet elválasztani a terroristákat a békés polgároktól.

A német kancellár nem zárta ki, hogy a csütörtökön Brüsszelben kezdődő uniós csúcstalálkozón szó lesz az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciókról. Mint fogalmazott: ez nem zárható ki, de Brüsszelben elsősorban arról fognak beszélni, hogyan lehet segíteni a szíriaiakon.

Francois Hollande korainak nevezte az újabb szankciók bevezetését Oroszország ellen. Azt hangoztatta, hogy Aleppóban néhány órás tűzszünet nem elegendő, tartós fegyvernyugvásra van szükség a humanitárius segélyek eljuttatásához az ott lakókhoz, és ahhoz, hogy távozzanak a városból a lázadók. "A lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni a (damaszkuszi) rezsimre és Oroszországra, hogy elérjünk a tartós tűzszünetet" - mondta Hollande.

A francia elnök leszögezte, hogy az ami Aleppóban zajlik, valóban háborús bűntény. "Éppen ezért fontos még egyszer felhívni a figyelmet arra, hogy a legfőbb követelés: a szíriai hadsereg és támogatói - vagyis Oroszország és légiereje - vessen véget a bombázásnak. Nem kellett volna bombázni ezt a várost annak ürügyén, hogy terroristák vannak ott" - közölte Hollande.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden jelentette be, hogy az orosz és a szíriai harci gépek aznap, közép-európai idő szerint kedden reggel kilenc órakor felfüggesztették az aleppói légitámadásokat, hogy előkészíthessék a humanitárius folyosók október 20-i megnyitását, amelyeken a civil lakosok biztonságosan elhagyhatják a várost, és felkészülhessenek a betegek és sebesültek evakuálására. Sojgu azt mondta, hogy az orosz légierő és a szíriai hadsereg csütörtökön reggel nyolc és délután négy óra között "humanitárius szünetet" tart, hogy az ellenzéki fegyveresek és a civilek biztonságosan elhagyhassák Aleppót, és átjuthassanak a lázadók kezén lévő, szomszédos Idlíb tartományba.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×