eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Németh Zsolt: a Brexit ellenére legyen közös európai hadsereg

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának álláspontja szerint az Európai Uniónak olyan megállapodásra kell törekednie Nagy-Britanniával, hogy a közös kül- és biztonságpolitikából a Brexit ellenére se lépjenek ki a britek. Mindezt Németh Zsolt, a testület elnöke nyilatkozta azt követően, hogy a testület áttekintette a szigetország kilépésének biztonságpolitikai következményeit.

„Sok probléma van ma az európai biztonsággal: migráció, terrorizmus, szíriai háború, ukrajnai háború. Ezeknek a problémáknak a sorát most a Brexit gyarapítja” - emlékeztetett a Külügyi bizottság elnöke.

„Abban bízunk, hogy ez egy fontos utolsó figyelmeztetés lesz Európa számára, hogy felismerjék, elsőbbséget kell adni az európai politikák között a biztonság kérdésének” - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A Külügyi bizottság elnöke szerint a Brexit erre nagyon erőteljesen felhívja a figyelmet, hiszen a legerősebb hadsereg távozik az Európai Unióból, és nagyon komoly kérdés, hogy hogyan lehet pótolni a briteket.

„Fontos kérdés, hogy a kilépési tárgyalások során sikerül-e valami olyan különleges státuszt találni a briteknek, amely lehetővé teszi azt, hogy az európai kül- és biztonságpolitikában bent maradjanak” - hangsúlyozta.

„Vannak országok, amelyek bizonyos európai uniós politikákban bent maradnak vagy belépnek akkor is, ha nem tagjai az Európai Uniónak” - indokolta.

„A magyar kormánynak a bizottság álláspontja szerint arra kell törekednie, hogy egy olyan tárgyalási folyamat folyjon le az elkövetkező időszakban a britekkel, amely lehetővé teszi, hogy a britek ebből a közös kül- és biztonságpolitikából ne lépjenek ki” - közölte a Külügyi bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy ha a britek mégsem tudnak olyan megállapodást kötni, amelyben reménykednek, támogatják-e egy, az Orbán Viktor által is felvetett közös európai uniós hadsereg létrehozását, Németh Zsolt igennel válaszolt.

„Ha a biztonság van az első helyen Európa számára, az az európai hadsereg irányába való haladást is jelenti. Itt nem pusztán egy hadsereg létrehozásáról van szó, hanem arról a folyamatról, ahogyan elérkezünk egy jelentősebb képességfejlesztéshez” - tette hozzá a Külügyi bizottság elnöke.

„A képességeket kell Európában fejleszteni, erre pedig pénzt kell az elkövetkezendő időszakban fordítani. Most alapvetően nem felesleges struktúrák létrehozásában kell gondolkodni” - fogalmazott Németh Zsolt.

Hozzátette: fontosnak tartják ugyanakkor, hogy ne legyen megkettőződés, vagyis ne úgy jöjjön létre az európai hadsereg, hogy a NATO-val versenyhelyzetbe kerüljön.

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy meglátása szerint Amerikának és a NATO-nak sincs ez ellenére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×