eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mindenki mondja a magáét Jugoszlávia felbomlásáról

Huszonöt évvel ezelőtt tűnt el Jugoszlávia konfliktusok sorozatában, az utódállamok saját verziójukat tálalják a történtekről a történelemkönyvekben.

Jugoszlávia lebontása "csak néhány oldalt foglal el a tankönyvekben, lehetetlen megtudni, hogy mi is történt valójában" - állapítja meg a 18 éves Andjela Babovic, aki most fejezte be középiskolai tanulmányait Belgrádban.

A második világháború következményeként létrejött kommunista Jugoszlávia azután kezdett inogni, hogy meghalt vitathatatlan vezetője, Joszip Broz Tito. 1991-ben hat köztársaságából kettő, Szlovénia és Horvátország kinyilvánította függetlenségét, megkondította a lélekharangot a szövetségi állam fölött.

Véres konfliktusok sorozata következett 130 ezer halottal, lakóhelyükről elűzött emberek millióival.

Manapság minden magyarázat nagyjából attól függ, hogy ki hol lakik. Ilyen például a Vihar fedőnevű műveletnek, a horvátországi háború döntő harci cselekményének a magyarázata. 1995 augusztusában a horvát erőknek sikerült visszafoglalniuk a szakadár szerbek által uralt területeket. Civilek százait, horvátországi szerbeket öltek meg, több mint 200 ezer szerb menekült el Horvátországból.

Horvátországban azt tanítják a fiataloknak, hogy a művelettel "a szerbek által elfoglalt területeket szabadították fel", míg Szerbiában a tankönyvek "eltervezett etnikai tisztogatásról" szólnak.

Hrvoje Klasic, a zágrábi egyetem történelemprofesszora elképzelni sem tudja, hogy vita jöjjön létre a Vihar műveletről és a szerbek exodusáról. "A történelemkönyvek nem bátorítanak ilyen vitákra" - mondja.

Dubravka Stojanovic, a belgrádi egyetem tanára úgy véli, hogy az ilyen megközelítés a fiatal nemzedéknél "merev, hajthatatlan álláspontokat" alakít ki. "A történelemkönyvek ugyanazokkal az érvekkel jönnek elő, mint amilyenekkel a háborúkat előidézték" - mondja.

Boszniában, abban az országban, amely etnikailag mélységesen megosztott maradt a szerbek, a horvátok és a muzulmánok között 1992-1995-ben lezajlott konfliktus után, a helyzet még összetettebb. A történelemkönyvek csak visszatükrözik a megosztottságot, mondják a beavatottak. "Az erőfeszítések ellenére még mindig léteznek az események különböző interpretációi", jegyzi meg Elmira Memic szarajevói történelemprofesszor.

A történelemkönyvek "átsiklanak bizonyos fontos részletek fölött, s olyanokat hangsúlyoznak, amelyek megszépítik a nemzeti történelmet" - írja Vera Katz, ugyancsak a szarajevói egyetemről.

Minden volt jugoszláv tagköztársaságban a másikra hárítják a felelősséget Jugoszlávia összeomlásáért.

Szerbiában azt tudjuk meg, hogy Jugoszlávia azért tűnt el, "mert ellenezték, főleg szlovén és horvát részről, Szerbiának azt a jogát, hogy a többi tagköztársasággal egyenlő legyen".

A boszniai tankönyvekben Szerbiát és "Jugoszlávia fölötti uralmi igényét" teszik felelőssé. Szlovéniában azt lehet megtudni, hogy a Jugoszlávia sorsát megpecsételő vitát "alapvetően Szerbia provokálta".

Koszovóban a tankönyvek "nagyon egyszerűek és mentesek minden, a jugoszláv bomlás okait magyarázó elemzéstől", véli Merita Osmani, aki történelmet tanít az egyik pristinai iskolában. "Tanítványaim többet tudnak meg Ázsiáról", mint saját történelmük ezen sorsdöntő szakaszáról, teszi hozzá.

Belgrádban Andjela Babovic szintén levonja következtetéseit: Jugoszlávia eltűnésének felelősei európai országok, az Egyesült Államok és a NATO. "Jugoszlávia nagyhatalommá válhatott volna, veszélyt jelenthetett volna, ezért háborút provokáltak", állapítja meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×