eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre feszültebb a német-török viszony

„Nem fogják zsarolni Európát” – ezt üzente a német kormány Törökországnak, amely azzal fenyegetett, hogy felmondja az Európai Unióval kötött alkut a migránsok és menekültek visszafogadásáról, ha a török állampolgárok nem kapnak vízummentességet.

Egyre feszültebb a német-török viszony, holott a két országot a jelentős németországi török kisebbség miatt sok szál köti össze.

Egy német bíróság vasárnap megtiltotta, hogy Erdogan török elnök élő video-beszédet intézzen a Kölnben, németországi törökök körében rendezett és az ankarai kormányt támogató tüntetés résztvevői előtt.

A városban - ezzel párhuzamosan – szintén németországi törökök által szervezett, de a török kormányt bíráló demonstráció is zajlott.

Közben Ankara a Görögországba bejutott migránsok és menekültek visszafogadásáért cserébe beígért vízummentességet követelte az EU-tól és így Németországtól. A törökök azzal fenyegetőztek, hogy felrúgják az alkut, ha polgáraik nem kapják meg a vízummentes utazás lehetőségét.

Erre válaszolták azt Berlinben, hogy nem engednek a zsarolásnak. Az EU-tagállamokat az is idegesíti, hogy hárommilliárd eurót is adnak Törökországnak az elutasított migránsok visszafogadásáért.

A július 15-i török puccskísérlet szintén újabb éket vert a felek közé – annak ellenére, hogy NATO-szövetségesek.

Németország bírálta a török vezetést a puccsistákkal állítólag szimpatizáló tízezrek elbocsájtása és bebörtönzése miatt. A török kormány viszont azt hányta a németek szemére, hogy „nem ítélték el elég határozottan” a puccskísérletet.

A migránsok visszafogadásáról szóló alku – amely ugyanakkor valódi menekültek befogadására kötelezte az EU-t – jelentősen visszavetette a Törökországból görög partokra érkezők számát. Mint a Financial Times megjegyezte, ez csökkentette az Angela Merkel német kancellárra nehezedő nyomást, miután „nyitott kapuk” politikája egyre népszerűtlenebbé vált.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter egy német lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: Ankara kénytelen lehet felmondani a márciusi megállapodást, amennyiben az EU nem vezeti be a vízumkönnyítéseket. „Lehet október elején vagy közepén, de konkrét időpontot várunk” – mondta.

Az Európai Bizottság szerint Törökország nem tett eleget 72 a vízummentességet lehetővé tévő feltételnek. „Törökországon múlik, hogy lesz-e vízummentesség vagy sem” – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár és az ő szájából hangzott el a „nem engedünk a zsarolásnak” kifejezés is.

Gabriel emellett azt mondta: „egy olyan ország, amely vissza akarja állítani a halálbüntetést, olyan drasztikusan eltávolodik Európától, hogy teljesen értelmetlen a csatlakozási tárgyalásokat emlegetni.”

A szociáldemokrata alkancellárnál is keményebben fogalmazott a bajor CSU párt főtitkára, Andreas Scheuer: „a Törökországgal szembeni vízumrezsim enyhítése szóba sem jöhet. Amikor a feltételek teljesítéséről van szó, akkor nem lehet úgy alkudozni velünk, mint egy török bazárban” – közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×