eur:
388.01
usd:
359.92
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Clinton most már Trump legyőzésére koncentrálhat

Clinton most már Trump legyőzésére koncentrálhat

Közfelkiáltással választották meg Hillary Clintont az amerikai demokrata párt elnökjelöltjének. A philadelphiai pártkonvenció második napján a demokraták azt próbálták megmutatni, hogy összefogtak és reményt kínálnak a Republikánus Donald Trump félelempolitikájával szemben.

Történelmi pillanat – nem más, mint sértettségtől nem mentes kampányban legyőzött pártrivális, Bernie Sanders szenátor kéri az normális procedúra felfüggesztését és azt, hogy közfelkiáltással válasszák meg Hillary Clintont az amerikai demokraták elnökjelöltjének.

Sanders szenátor az egységért lépett fel – jegyezte meg a rendezvény elnökasszonya – és ez nagy gesztus a fiatalok körében különösen népszerű, idős, ateista-zsidó és annak idején az iraki háború ellen szavazó szenátor részéről.

Annak ellenére, hogy még híve is kifütyülték, sőt azt mondták: Hillary épphogy jobb Donald Trumpnál és annak ellenére, hogy vélhetően orosz hackerek jóvoltából kiderült, hogy a Demokrata Párt vezetése az előválasztások során Sanders ellen volt, ő mégis azt kérte, hogy támogassák riválisát. A tömeg pedig jobbára ezúttal hallgatott a szavára. Jobbára, mert különösen hűséges kaliforniai hívei például kivonultak a teremből.

„Az igen szavazat győzött” – mondta az elnökasszony, miután közfelkiáltással szavaztatta meg a philadelphai Wells Fargo Centerben összegyűlt pártaktivistákat.

Mindezzel Hillary Clinton és pártja történelmet írt. Már 96 év telt el azóta, hogy az Egyesült Államokban a nők választójogot kaptak és csak most lett meg az első női elnökjelölt. Clinton 25 évet töltött a közéletben. Volt már egészségügyi reformot megkísérlő first lady, szenátor és külügyminiszter.

A konvención a demokraták azt próbálták hangsúlyozni, hogy Trumppal szemben nem a félelem és az elzárkózás, hanem a remény és a befogadás pártjának tagjai. A pódiumon megindító beszédeket mondtak a rendőrök által megölt fekete fiatalok anyái és a színesbőrű volt igazságügyminiszter, Eric Holder is, aki viszont arról beszélt, hogy tisztelni és segíteni kell a rendőröket.

Clinton érdemeit helyi politikusok, szociális munkások és színészek sorolták, az est sztárattrakciója azonban férje, a volt elnök, Bill Clinton volt.

Az ex-elnök végig papír nélkül egy mélyen személyes beszéddel, anekdotázva megmutatta, hogy még mindig miért ő a világ egyik legjobb szónoka. Letette a garast a bevándorlók és az Amerikát szerető muszlimok befogadása mellett, méltatta feleségének a jogvédelemben elért eredményeit és azt mondta: „ez a lány az” aki a leginkább elhozhatja a változást.

Korábban a pártdelegátusok a játékszabályok szerint is lefolytatták a formálissá vált jelöltválasztást, amit Clinton 2842 szavazattal nyert Sanders 1865 voksával szemben.

Hillary Clintonra máris nagy feladat vár – míg korábban magabiztosan vezetett, most már 2 százalékpontra lemaradt Donald Trump mögött. November 8-ig van lehetősége arra, hogy riválisa elé ugorjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×