eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
„Az Egyesült Államok célja, hogy senki se veszítsen a Brexittel”

„Az Egyesült Államok célja, hogy senki se veszítsen a Brexittel”

Az Egyesült Államok várhatóan az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot is abba az irányba fogja terelni, hogy egyik fél se veszítsen sokat a kiválással - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő.

Az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy bármelyik fél számára komoly terhet jelentsen Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, mert így nem kell gyökeresen átrendezniük viszonyukat a britekkel és az EU-val – mondta Magyarics Tamás, egyetemi docens.

Hozzá kell tenni, hogy a brit kilépés azért hátrányosan érinti az amerikaiakat, mert a britek voltak végig azok, akik az Európai Unióba becsempésztek olyan érdekeket, amik elsősorban amerikai érdekek voltak talán és nem annyira kontinentális érdekek” -fogalmazott a külpolitikai szakértő.

A kilépés azonban az európai kontinens biztonságpolitikai viszonyait is átírja, e téren például növelheti befolyását a szigetország – hangsúlyozta Magyarics Tamás.

„Mert a britek kilépésével az Európai Unió biztonsági-védelmi képessége nyilvánvalóan kisebb lesz, és a NATO szerepe megnőhet az Európai Unió védelmi és biztonságpolitikai szárnyával szemben” - magyarázta a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben változtathatja meg az Egyesült Államok viszonyát Európához az államokban várható elnökválasztás, Magyarics Tamás azt mondta: ha a demokrata Hillary Clinton nyer, akkor drámai változásra nem kell számítani, a republikánus Donald Trump azonban nagyobb nyomás alá helyezné Európát.

„Nem csak gazdaságilag: ha Donald Trump azt fogja valóban követelni – mint ahogy most jelen pillanatban a kampánya során követeli –, hogy az európaiak mélyebben nyúljanak a zsebükbe a saját biztonságuk biztosítása érdekében, akkor ez egy elég kellemetlen politikai kérdés elé is állítaná az európai vezetést” - fogalmazott azegyetemi docens.

A védelmi kiadások növeléséhez ugyanis megszorításokra volna szükség a legtöbb európai országban, ami komoly vitát válthatna ki az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×