eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megnőtt a külfödre utazási kedvünk

Többen és többet utaztak külföldre a magyarok közül idén az első negyedévben, és többet is költöttek - mondta a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese. Gilyán Csaba hozzátette: különösen Németországba utaztak jóval többen, itt 70 százalékos volt az emelkedés mértéke, de 45 százalékkal nőtt az Ukrajna és Románia felé utazók száma is.

A KSH főosztályvezető-helyettese kiemelte: „17 százalékkal nőtt az utazások száma, ami egy jelentős emelkedés. Az egy- és a többnapos utak tekintetében van némi különbség, de jellemzően a többnaposak száma emelkedett. Független a céljától, turisztikai vagy nem turisztikai motiváció, a számossága emelkedett. A kint töltött idő is 17 százalékkal növekedett.”

Gilyán Csaba hozzátette, a magyarok legnagyobb turisztikai célpiaca továbbra is Ausztria, Szlovákia, Németország, Ukrajna és Románia.

Ausztriába 14 százalékkal emelkedett a kiutazások száma, Szlovákiába 2-vel csökkent, jelentős emelkedést mutatott azonban a Németországba, 70 százalékkal, és az Ukrajnába és Romániába történt utazások száma, ez utóbbiak 45 százalékkal emelkedtek” - részletezte a KSH főosztályvezető-helyettese.

A kiadások még nagyobb mértékben emelkedtek, összességében 32 százalékkal nőtt a lakosság külföldi költésének értéke, ez azt is jelenti, hogy az átlagos költések is emelkedtek – mondta el Gilyán Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×