eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Donald Trump menesztette kampányfőnökét

A republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn reggel menesztette kampányfőnökét, Corey Lewandowskit. Sajtóhírek szerint Donald Trump a kampánycsapat teljes átszervezésére készül.

A döntés meglepte a politikai elemzőket, hiszen Corey Lewandowski nemcsak a kampányfőnöke volt Donald Trumpnak, hanem az üzletember bizalmasaként és egyik legszorosabb szövetségeseként tartották számon őt. Az első hírek még arról szóltak, hogy Lewandowski "közös megegyezéssel" távozik a kampánycsapatból, és közleményében Hope Hicks, Trump szóvivőnője szintén ennek megfelelően fogalmazott. "Corey Lewandowski nem dolgozik többé a kampányban" - írta a közleményben a szóvivőnő.

A kirúgásról szóló döntést Trump szokásos hétfői stábértekezlete után jelentették be; ezen az értekezleten részt vesznek az üzletember kampányában szerepet vállaló Trump-családtagok is. Később a Politico című lap és a CNN hírtelevízió arról adott hírt, hogy a döntésben oroszlánrésze volt Trump lányának, Ivanka Trumpnak. Ivanka az elmúlt hónapokban többször is bírálta a kampányfőnököt, elsősorban a stílusa miatt, de a végső lökést hírek szerint az adta, hogy a férje, Jared Kushner és Lewandowski között nagyon megromlott a személyes viszony, ezért vasárnap választás elé állította az apját: vagy megválik Lewandowskitól, vagy ő hagyja ott a kampányt. Az ingatlanfejlesztő és újságtulajdonos Jared Kushnerról viszonylag kevés szó esik a médiában, a férfi kerüli a nyilvánosságot, ám elemzők egyetértenek abban, hogy a háttérben ő az egyik legbefolyásosabb tanácsadója Donald Trumpnak.

Corey Lewandowski hatékony, de ellentmondásos szakember hírében áll, egyszer perbe is fogták, mert állítólag erőszakosan távolított el egy újságírónőt Trump egyik rendezvényéről (a vádat később ejtették), és a kampánycsapatban sem örvendett egyértelmű népszerűségnek. Kirúgása hírén például Michael Caputo, Trump egyik tanácsadója Twitter-üzenetben örvedezett: "ding-dong, a boszorkány meghalt" - írta a tanácsadó, utalva az "Óz a csodák csodája" című régi film boszorkányára.

Az elválás magát Lewandowskit is meglepte, s ezt órákkal a döntés nyilvánosságra hozatala után ő maga is megerősítette a CNN-nek frissiben adott interjújában. Fogalma sincs, miért menesztették de megérti, hogy szükség van a kampány strukturális átszervezésére, mondta, és azt fejtegette, hálás, hogy részt vehetett a kampányban és ha Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, akkor a sikerben neki is része van.

Trump most várhatóan teljesen átszervezi a kampányát. Pár héttel a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvenciója előtt ugyanis még mindig nincs jól szervezett, az egész országra kiterjedő kampánycsapata, fejetlennek és szervezetlennek írják le a kampánystábot. Az újjászervezés hírek szerint várhatóan a nemrégiben szerződtetett főtanácsadóra, Paul Manafortra - Reagan elnök egykori munkatársára - vár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×