INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Büntetőeljárás az orosz doppinglabor ex-vezetője ellen

InfoRádió / MTI
Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen.

Vlagyimir Markov, az ügyészség mellett működő szövetségi nyomozati bizottság szóvivője szombaton elmondta: Rodcsenkovot azzal vádolják, hogy a moszkvai laboratóriumban 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát, jóllehet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat.

"A minták megsemmisítésével kárt okozott Oroszország nemzetközi érdekeinek, az állam hírnevének, és lejáratta az ország doppingellenes politikáját" - mondta Markin.

Június elején a nyomozati bizottság ugyancsak büntetőeljárást indított az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) néhány vezetője ellen, szintén doppingügyekkel összefüggésben.

Május 12-én a The New York Times közölte, hogy információi szerint több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián - köztük legalább 15 érmes -, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt. Az amerikai lap az olimpia idején az orosz doppingellenőrző labort vezető Grigorij Rodcsenkov állításaira hivatkozva írt arról, hogy tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel az orosz sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet - lehetőleg aranyat - szerezzenek.

A WADA az orosz atlétikát sújtó doppingbotrány miatt tavaly novemberben felfüggesztette a moszkvai laboratórium engedélyét, a létesítmény vezetője, Rodcsenkov pedig lemondott posztjáról, az Egyesült Államokba menekült, s később elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 doppingminta megsemmisítésére. Az AP amerikai hírügynökség szombati jelentésében megjegyzi: a két szám - 1417 és 1437 - közti eltérés oka egyelőre nem világos.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteken nem törölte el a VFLA felfüggesztését, mondván, az országban tettek lépéseket a sport megtisztítása érdekében, de nem feleltek meg minden követelménynek. A döntés előrevetíti, hogy az orosz atléták legfeljebb semleges színekben vehetnek részt a riói olimpián. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki reakciójában leszögezte, hogy kérni fogja a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségét a felfüggesztés feloldása érdekében.

A címlapról ajánljuk