eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Donald Trump erőteljes katonai fellépést akar az Iszlám Állam ellen

Az orlandói tömegmészárlás után Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje ismét a Közel-Keletről érkező bevándorlás veszélyeire figyelmeztet, míg Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje szigorúbb belbiztonságot sürgetett, de óvná az amerikai muszlimokat.

Donald Trump a CNN hírtelevízióban és a Fox televíziónak adott interjúkban fejtette ki véleményét, Hillary Clinton pedig a CBS és az MSNBC televízió reggeli műsoraiban beszélt. Trump a Fox televíziónak adott interjújában ismét arra figyelmeztetett, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók befogadása veszélyekkel jár, miközben szerinte már "ezrek vannak az országban, akiket átitat a gyűlölet". Az orlandói merénylő, Omar Mateen ugyan amerikai állampolgár volt, sőt, az Egyesült Államokban született, Trump azonban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok beenged az országba olyanokat, akik "nem mások, mint ez a mániákus férfi volt". "Trójai falovaknak" nevezte a Szíriából és más közel-keleti országokból menekülőket, és élesen bírálta mind Barack Obama demokrata párti elnököt, mind Hillary Clintont. Clintonnak szemére vetette, hogy a tömegmészárlás utáni első reakcióiban, vasárnap, nem használta a "radikális iszlám" kifejezést. "Még csak ki sem ejti a száján ezeket a szavakat" - fogalmazott a Fox televízióban Trump. A CNN hírtelevíziónak adott interjújában pedig azt a közösséget okolta, amelyben a merénylő élt. A mecsetekben és a muszlim közösségekben oda kellett volna figyelni erre az emberre - tette hozzá.

Hillary Clinton visszautasította Trump álláspontját. Az MSNBC televízióban azt mondta: nem az számít, hogy mit mondunk, hanem hogy mit cselekszünk. "Az számít, hogy elcsíptük (Oszama) bin Ladent, nem az, hogy minek neveztük őt, de ha Trump azt vélelmezi, hogy nem nevezem nevén a dolgokat, akkor nem figyel oda eléggé" - fogalmazott Clinton, aki az Obama-kormányzat külügyminisztere volt, amikor az al-Kaida terrorista hálózat vezére elleni rajtaütést végrehajtották.

A demokraták várható elnökjelöltje vasárnap Obama elnökhöz hasonlóan "terrorcselekménynek" minősítette az orlandói vérengzést, hétfőn azonban már kitért a támadás vélhető vallási hátterére. "Egyértelműen megmondtam, hogy terrorista ellenséggel nézünk szembe, aki az iszlámot használja fel arra, hogy legyilkoljon ártatlan embereket. Meg kell állítanunk őket, és ezt meg is tesszük majd. Vereséget kell mérnünk a radikális dzsihadista terrorizmusra, és ezt meg is tesszük majd" - fogalmazott Hillary Clinton az MSNBC-ben. Egyúttal leszögezte: nem szabad démonizálni a muszlimokat, s nem szabad demagóg módon háborút hirdetni egy egész vallás ellen.

A CBS televízióban ugyanakkor azt ígérte, hogy elnöksége esetén olyan szervezetet állítana fel, amely a "magányos farkasokkal", vagyis a nem terrorcsoporthoz kapcsolódóan elkövetett terrorakciók megelőzésével foglalkozna. Sürgette a fegyvervásárlások szigorítását és az internet szigorúbb ellenőrzését is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×