eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Juncker: idén létrejöhet az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodás

Még az év vége előtt létrejöhet a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Japán között - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós és japán vezetők keddi brüsszeli tanácskozását követően.

"Előrelépés történt a tárgyalásokon, most azonban be is kell fejeznünk a munkát. Bízom benne, hogy ezt még idén meg tudjuk tenni" - közölte sajtótájékoztatóján Juncker az ülés után, amelyen az uniót rajta kívül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke képviselte, Japánt pedig Abe Sindzó kormányfő.

Hozzátette: "az egyezmény amellett, hogy serkentené a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést Európában és Japánban, pozitív üzenetet küldene a világ többi részének is".

A volt luxemburgi miniszterelnök mellett Donald Tusk is reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben sikerül lezárni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Mint mondta, ehhez határozott politikai akaratra van szükség mindkét fél részéről.

Az Európai Unió és Japán 2013 márciusában indította el a tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi megállapodásról, és a felek rendszeresen síkraszállnak az egyeztetések felgyorsításáért. Az Európai Unió és Japán együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszi ki, részesedésük a világkereskedelmi forgalomból megközelíti a 40 százalékot.

Abe Sindzó délután Charles Michel belga kormányfővel is megbeszélést folytatott, a találkozónak a terrorellenes intézkedések álltak a középpontjában.

A tanácskozást megelőzően a japán miniszterelnök virágot vitt a brüsszeli Maelbeek metróállomásra, ahol márciusban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a nála lévő robbanószerkezetet, és ezzel meggyilkolt tizenhat embert. "Japán együtt harcol Belgiummal, más európai államokkal, valamint a világ többi országával a terrorizmus felszámolása érdekében" - hangsúlyozta a helyszínen Abe Sindzó.

A világ hét gazdasági nagyhatalmát tömörítő G7 csoport Japánban rendezendő májusi csúcstalálkozójára készülve a japán kormányfő a héten látogatást tesz az Európai Unió több országában és Oroszországban is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×