INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

brexit

európai unió

egyesült államok

Amerikai ex-pénzügyminiszterek figyelmeztetnek a Brexit kockázataira

InfoRádió / MTI

Az Egyesült Államok nyolc egykori pénzügyminisztere hívta fel szerdán megjelent közös nyílt levelében a brit választók figyelmét annak kockázataira, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban közzétett felhívást, amely Barack Obama amerikai elnök londoni látogatásának kezdete előtt egy nappal jelent meg, George Shultz, Michael Blumenthal, Robert Rubin, Lawrence Summers, Paul O'Neill, John Snow, Henry Paulson és Timothy Geithner írta alá. A szerzők Richard Nixon, Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama kormányaiban szolgáltak pénzügyminiszterként.

Közös levelük szerint "a brit gazdaság jövőjére feltett kockázatos fogadás" lenne a Brexit, Nagy-Britannia kilépése az EU-ból. A volt pénzügyminiszterek szerint egy ilyen fejlemény megkérdőjelezhetné London globális pénzügyi központként betöltött szerepét. A brit EU-tagság ugyanis lehetővé teszi a Londonban működő pénzügyi szolgáltató csoportoknak szolgáltatásaik forgalmazását egész Európában, anélkül, hogy külön-külön mindegyik EU-tagországban egyedi engedélyért kellene folyamodniuk a helyi felügyeleti hatóságokhoz.

Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, London nem tekinthetné magától értetődőnek elsődleges globális pénzügyi központként betöltött szerepét, hiszen nem szolgálna többé az uniós pénzügyi szolgáltatási piacra nyíló kapuként - fogalmaznak szerdai közös levelükben a volt amerikai pénzügyminiszterek.

A felhívás aláírói szerint a Brexit általánosságban is veszélyeztetné Nagy-Britannia kereskedelmét az Európai Unió egységes belső piacával, amely a brit exportnak több mint a felét veszi fel. Idővel bizonyára sikerülne újjáépíteni a kapcsolatokat új kereskedelmi megállapodások révén, de az Egyesült Államok saját tapasztalatai azt mutatják, hogy az EU nehéz tárgyalási környezetet jelent, és az elért kereskedelemi megállapodások elfogadtatása sem könnyű, a "balesetek" kockázata pedig valós - írták a közös levél szerzői.

Az egykori pénzügyminiszterek a Brexit kockázatai közé sorolták azt is, hogy Nagy-Britannia távozása esetén más EU-tagállamokban is erőre kaphatnak az EU-ellenes populista mozgalmak.

Az amerikai elnök, aki csütörtök este érkezik Londonba kétnapos látogatásra, már személyesen is kifejtette a további brit EU-tagságot pártoló álláspontját. Barack Obama a BBC televíziónak adott legutóbbi nyilatkozatában kijelentette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Obama akkori nyilatkozata szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában és a világgazdaságban.

A brit EU-tagságot pártoló amerikai megnyilatkozások komoly indulatokat szítanak a brit belpolitika Brexit-párti táborában. A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői nemrégiben közös levélben kérték az amerikai elnöktől, hogy ne avatkozzon be a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kampányába londoni látogatása idején. A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának száznál több Brexit-párti képviselője az Egyesült Államok londoni nagykövetéhez intézett közös levelében annak a véleményének adott hangot, hogy bármiféle intervenció Obama részéről a júniusi népszavazás eredményének érvényességét is megkérdőjelezné.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere - a Brexit-tábor egyik legbefolyásosabb tagja - a minap a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak írt cikkében kifejtette, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik "olyan hisztérikus éberséggel" őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok, és kérdéses, hogy az amerikaiak valaha is alávetnék demokráciájukat "egy olyan rezsimnek, mint az EU".

Johnson - akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - mindezek alapján "felháborító és égbekiáltó képmutatásnak" nevezte, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018