eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Argentínában megkezdődött az elnökválasztás második fordulója

Megkezdődött Argentínában vasárnap az elnökválasztás második fordulója: a szavazásra jogosultak az első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett két politikus, Daniel Scioli, a kormányzó balközép párt és Mauricio Macri konzervatív ellenzéki jelölt között választhatnak.

A szavazásra jogosult közel 32 millió ember 13 ezer választókörzetben voksolhat, a szavazás helyi idő szerint hat óráig (közép-európai idő szerint 22 óráig) tart, előzetes eredmény nem sokkal később várható.

Az egy hónappal ezelőtt tartott első fordulót szoros eredménnyel Daniel Scioli, a kormányzó balközép Front a Győzelemért (FpV) párt jelöltje szerezte, és a balközéptől a jobboldalig terjedő széles pártszövetség által támogatott Mauricio Macri, Buneos Aires polgármestere lett a második. Az elmúlt napokban készült közvélemény-kutatások szerint Scioli támogatói 8-10 százalékkal kevesebben vannak Macri híveinél.

Scoli, a Buenos Airest körülölelő, azonos nevű tartomány kormányzója többször értésre adta, hogy megválasztásakor folytatni fogja a kormány politikáját, de némi változásokat is eszközölne. Macrit ugyanakkor a jelenlegi hatalom ádáz ellenségének tartják. Elemzők szerint győzelme esetén az Egyesült Államokhoz és Európához fűződő kapcsolatok szorosabbá vétele válik az ország egyik prioritásává.

A második forduló előtti tévévitában a Cristina Kirchner leköszönő államfő által támogatott Daniel Scioli "az országot fenyegető veszélynek" nevezte Macrit és gazdaságpolitikai nézeteit. Õ viszont azzal vádolta ellenfelét, hogy "hazudik" az argentinoknak, a kormány szemére pedig azt vetette, hogy eljátszotta Argentína hitelét.

A két, egymással szögesen ellentétes politikai nézeteket valló politikus között azonban sok a közös: mindketten olasz gyökerekkel rendelkeznek, jómódú család sarjai, rajonganak az élsportért, ráadásul mindkettejük felesége a divatszakmában mozog. Az 58 éves Scioli hajdan többszörös motorcsónak-világbajnok volt, és jelenleg Buenos Aires jómódú külvárosának első osztályú futsal klubjában, a Villa La Natában játszik, míg az 56 éves mérnök végzettségű Macri a Boca Juniors nevű legendás argentin futballklub elnökeként szerzett magának hírnevet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×