eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A jövő héten tárgyal a két Korea

Észak-Korea azt javasolta Dél-Koreának pénteken, hogy tartsanak tárgyalást november 26-án a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban. Szöul elfogadta az ajánlatot.

A tárgyalás az első kormányzati szintű találkozó lesz a két Korea között azóta, hogy augusztusban a feszültség enyhítéséről és tárgyalásokról állapodtak meg.

Az egyezség előzménye, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát, aminek nyomán Szöul tizenegy év után újraindította a határon a hatalmas hangszórókkal végzett propaganda tartalmú műsorszórást. Phenjan ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben 48 órán belül nem hagy fel a hangszórós propagandával, katonai lépéseket fog tenni. Az augusztusi tárgyalások nyomán Phenjan végül sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, Szöul pedig leállította a phenjani rezsim elleni műsorszórást.

Az augusztusi megállapodások keretében a felek a múlt hónapban az 1950-53-as háborúban elszakított családtagok találkozóját szervezték meg az észak-koreai Kumgang-hegyi üdülőhelyen. Több száz dél-koreai - zömmel idős ember - utazhatott a háromnapos rendezvényre.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×