eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Folytatódik a terroristák utáni nyomozás és a megoldáskeresés

Franciaországban és Belgiumban folytatódtak a merényletek után kezdett razziák. A francia merényletsorozat volt a témája a G20 és az uniós külügyminiszterek tanácskozásának is.

A francia hatóságok 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert a rendkívüli állapot keretében hétfőre virradó éjjel országszerte végrehajtott razziákban - közölte a francia belügyminiszter. Bernard Cazeneuve elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre.

"Ezekkel a házkutatásokkal felgyorsulhatnak a radikálisok elleni nyomozások és bővíthetők az információink. Tizenkilenc megyében voltak házkutatások, Franciaország valamennyi nagyvárosa körül, a köztársaság egyetlen vidékét sem hanyagoljuk el "- tájékoztatott a miniszter, aki azt is jelezte, hogy az elmúlt 48 órában 104 ember számára rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat.

A gyülekezési tilalom ellenére hétfőn délben több százan emlékeztek a párizsi République téren és a támadások helyszínein.

Eközben több orgánum megírta, hogy egy 27 éves, belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője. Volt a merénylők közül, akit már azonosítottak a francia hatóságok, azt azonban továbbra sem tudják biztosan, hogy ki volt az a férfi, aki a menekültek között jutott Európába. Azért biztos, hogy így érkezett, mert miután a férfi két társával öngyilkos merényletet hajtott végre péntek este a Stade de France közelében, a rendőrök megtalálták az egyik leszakadt ujját, amely alapján kiderült, hogy a férfi októberben, Görögországban regisztrálták menekültként.

Az a szír útlevél, amelyet a holttest közelében találtak, feltehetően hamis, már csak azért is, mert a szerb hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki útlevele szerint szintén 1990. szeptember 10-én született és ugyancsak Ahmad Almuhammadnak hívják.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×