INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ezért tűnnek félelmetesnek a Brüsszelben élő muszlimok

Infostart / InfoRádió
Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség hétfő délelőtt Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületébe, ahol egy embert előállítottak, majd az egyik épületben lévőket hangosbeszélőn keresztül felszólították, hogy működjenek együtt. A belga főügyészség megerősítette, hogy a pénteki párizsi merénylet egyik elkövetőjét keresik - mondta az InfoRádióban a rendőrségi zár alá vett egyik uniós intézményben dolgozó Nagy Tamás.

"A közterületeken, de még a kisebb utcákban érezhető, egyébként január óta is óriási volt a készültség; az uniós intézményeknél, nagykövetségeknél gépfegyveres katonák őrizték a rendet, de az elmúlt napokban még nagyobb lett a készültség" - mondta az egyik uniós intézményben dolgozó Nagy Tamás.

"A molenbeek-i kerület Brüsszel egyik legrosszabb hírű kerülete. Itt nagy koncentrációban élnek nem Európából, tehát Észak-Afrikából, Közel-Keletről származó bevándorlók. A közvélekedés szerint itt a legnagyobb a muzulmán vallású emberek aránya. Gettónak azért nem nevezném ezt a részt, de az igaz, hogy óriási különbségek vannak a kerületek között. Van olyan, ahol simán nyitva hagynám éjszakára is az autómat, mert tudom, hogy nem történik semmi, Molenbeekbe viszont nappal nem is nagyon mennék be még gyalog sem. Eléggé elszeparált a muszlim közösség Brüsszelben, alapvetően jellemző rájuk, hogy vegyes házasságokra nem nagyon hajlandóak. Nem annyira nyitottak az európai kultúra iránt, szeretik megőrizni a tradícióikat, mindent, amit otthonról hoztak, emiatt keltenek félelmet sok európai emberben, nem látják rajtuk a nyitottságot az integrációra" - hangsúlyozta Nagy Tamás.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk