INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Felmentették az egyik Nagymenőt

Infostart / InfoRádió
Szabadon sétálhatott ki a New York-i bíróságról Vincent Asaro, akit azzal vádoltak, hogy részt vett a Nagymenők című filmből ismert 1978-as reptéri rablásban.

Magyarországon leginkább Martin Scorsese 1990-ben bemutatott Nagymenők című filmjéből ismert az az 1978. november 11-én, éjjel elkövetett rablás, amelynek során hat maszkos, fegyveres férfi készpénzben több mint 5 millió, ékszerben pedig további 1 millió dollárt rabolt el a Lufthansa szállítmányozási raktárából, a New York-i John Fitzgerald Kennedy reptérről.

A valaha történt legnagyobb amerikai rablásként is emlegetett bűntényben ellopott pénz sose került meg, az FBI-nak pedig máig egyik legnagyobb kudarca, hogy nem sikerült maradéktalanul felderítenie a történteket.

A filmet a vásznon a Ray Liotta által megformált Henry Hill emlékiratai alapján készítették, aki valóban tanúvédelmi programba menekült a rablás értelmi szerzője, a Nyájas Jimmy néven is ismert James Burke elől, aki, hogy eltüntesse nyomait egy idő után saját barátaira is veszélyessé vált. Õt a vásznon Jimmy Conway néven Robert De Niro alakította.

James Burke végül egy drogdíler meggyilkolásáért került életfogytig börtönbe, ahol majdnem két évtizede rákban halt meg. A nyomozás akkor kapott új lendületet, mikor a rendőrök házkutatást tartottak egykori otthonában, majd tavaly januárban öt főt őrizetbe is vettek.

Köztük a most felmentett, 80 éves Vincent Asarot, akinek karaktere ugyan nem tűnik fel a Nagymenők című filmben, ám azzal vádolták, hogy maga is részt vett a rablásban.

Vincent Asaro szabadságát ünnepelve távozott a New York-i bíróságról a BBC felvétele alapján, majd miközben az újságírók között autója felé sétált, ügyvédjének odavetette: "Sam, ne hagyd, hogy meglássák a hullát a csomagtartóban."

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk