eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni a határait a menekültek előtt

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt - mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután szombaton Szófiában találkozott román és szerb kollégájával.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, a három állam nem fogja hagyni, hogy "átjáró" országokká váljanak.

A három ország megegyezett abban, hogy egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben.

"Szolidaritást mutatunk Európával, de nem tudunk más országokért felelni. A menekültek kérdését egész Európának kell megoldania. Olyan nem lehet, hogy egy államnak joga van a határait lezárni, másoknak pedig nincs" - fűzte hozzá Victor Ponta román miniszterelnök bolgár kollégájának kijelentéséhez.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök úgy vélte, mind a három országnak a stabilitás az elsődleges cél, és "ha néhányan úgy gondolják, hogy mi az a hely vagyunk, ahol több millió menekült feltorlódhat, akkor tévednek".

Románia, Bulgária és Szerbia kormányfői hangsúlyozták, az Európai Uniónak meg kell egyeznie Törökországgal egy biztonsági zóna kialakításáról, és dönteniük kell az országukat elhagyni kényszerülő emberek EU-n belüli jövőjéről.

Értesülések szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyében, amelyeket azonnal el is lehet fogadni.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - kapott meghívást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×