INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A menekültstátusz megadását kérik iraki bevándorlók a finn hatóságoktól

InfoRádió / MTI
A menekültstátusz megadásának felgyorsítását kérték a finn hatóságoktól az iraki bevándorlók, az erre vonatkozó petíciót több mint háromszázan írták alá.

"Nemet mondunk az Irakba történő deportálásra! Nemet mondunk a Bagdadba történő deportálásokra! Követeljük, hogy a finn Bevándorlási Szolgálat az iraki menekültek és a jogvédő szervezetek beszámolóiban foglalt igazságra alapozza az értékeléseit. Az iraki kormány nem képviseli az érdekeinket és nem véd meg bennünket. Finnországban kérünk védelmet" - áll a petícióban.

Egy Omar nevű iraki aktivista szerint Irakban számos irakira halál, vagy börtön vár. Hozzátette, hogy a finn hatóságok a bevándorlási politika szigorítása jegyében - az iraki biztonsági helyzet újbóli értékeléséig - felfüggesztették az irakiak menedékkérelmének elbírálását.

Tévedésben vannak, amikor Bagdad egyes részeit biztonságosnak kívánják nyilvánítani - tette hozzá.

Az iraki bevándorlók tiltakoztak a hazatoloncolási egyezmény elleni is, amelyről a finn és iraki hatóságok jelenleg tárgyalnak.

Aino Korvensyrjä, a Vapaa liikkuvuus (Szabad mozgás) nevű társadalmi szervezet aktivistája elmondta, hogy a petíciót, amelyen eddig több mint 300 aláírás gyűlt össze, várhatóan eljuttatják a hatóságoknak.

Idén több mint 21 ezer menekült érkezett Finnországban, ötször több, mint tavaly. Többségükben irakiak. A finn belügyminisztérium előrejelzése szerint az év végéig akár 50 ezer migráns is érkezhet, míg tavaly mintegy négyezer volt a számuk.

Finnország 2016-tól járőrhajóval vesz részt az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex földközi-tengeri műveleteiben - jelentette be hétfőn a Yle finn televízió.

A művelet célja, hogy csökkentsék a Görögországba, és onnan más EU-tagállamokba érkező migránsok számát - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk