eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar előválasztás után sem biztos az összefogás Marosvásárhelyen

A vasárnap tartott marosvásárhelyi magyar előválasztás után sem tartotta biztosnak a magyar pártok marosvásárhelyi választási összefogását a jövő évi önkormányzati választásokon az MTI által megkérdezett Székely István Gergő politológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója.

A vasárnap tartott marosvásárhelyi volt az első erdélyi előválasztás, amelyet nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belül, a szövetség jelöltjeinek a kiválasztására tartottak, hanem rivális pártok jelöltjei mérkőzhettek meg egymással. Az előválasztást a szavazatok 62 százalékát megszerző Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje nyerte, akit a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatott. Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje a szavazatok 29 százalékát, a független Barabás Miklós pedig a szavazatok 9 százalékát szerezte meg.

Székely István Gergő szerint az teszi bizonytalanná az előválasztás kimenetelét, hogy az RMDSZ hajlamos lezártnak tekinteni az együttműködést a polgármesterjelölt kiválasztásával. Az EMNP viszont azt akarja, hogy a pártok az önkormányzati képviselő testületbe is közös listán indítsák jelöltjeiket, egy pártkoalíció jele alatt. Az elemző kevéssé tartotta valószínűnek, hogy az RMDSZ ebben a kérdésben elfogadja az EMNP álláspontját.

Úgy vélte, Soós Zoltán választási esélyei nagy mértékben függenek attól, hogy milyen megállapodás születik a pártok között a képviselői listáról. Soós mellett szólhat szerinte a jelölt fiatalsága, és az a tény, hogy nem erodálódott a politikai vitákban. Ellene szól ugyanakkor az, hogy nincs olyan markáns politikai arcéle, mint azoknak a magyar jelölteknek, akik az elmúlt választásokon sikertelenül szálltak versenybe a marosvásárhelyi polgármesteri székért. Azt is az ellene szóló tényezők között vette számításba, hogy vélhetően a mobilizálásban fontos szerepet játszó történelmi magyar egyházak berkeiben "sem mindenki huny szemet a jelölt vallási hovatartozása fölött". (Soós Zoltán a Hit Gyülekezetének tagja).

A legfontosabb ismeretlennek azonban azt tartotta, hogy versenybe száll-e Dorin Florea egy újabb mandátumért, és milyen mértékben oszlanak majd meg a román jelöltek között a szavazatok.

Székely István Gergő megjegyezte, egyelőre nem látszik, hogy ragadós lenne a marosvásárhelyi példa, és más erdélyi településeken is magyar előválasztásokat szerveznének a magyarság polgármesterjelöltjének a kiválasztására. Hozzátette, a marosvásárhelyi együttműködésnek akkor lehetne kihatása az őszi parlamenti választásokra is, ha Soós Zoltánnak sikerülne nyernie, és 16 év után ismét magyar polgármester kerülne a város élére.

Azt sem tartotta valószínűnek, hogy a marosvásárhelyi előválasztás példája egy kárpát-medencei összefogási hullámot indítson el. Hozzátette, elsősorban mindenütt a helyi viszonyok szabják meg az összefogás esélyét, az esetleges pozitív példák csak másodlagos jelentőségűek. Arra emlékeztetett, hogy az erdélyi magyar politika leghangzatosabb összefogása - amikor 2009-ben Tőkés László az RMDSZ választási listáján jutott be az Európai Parlamentbe - sem keltett összefogási hullámot a Kárpát-medencében.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×