INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Embercsempész hálózatot göngyölítettek fel Spanyolországban

InfoRádió / MTI
A spanyol rendőrség őrizetbe vette egy embercsempész hálózat 89 tagját, a bűnszövetkezet kínai és pakisztáni állampolgárokat juttatott el hamis papírokkal Nagy-Britanniába, Írországba, Kanadába és az Egyesült Államokba.

A madridi belügyminisztérium közlése szerint a hálózat tranzitpontként használta Spanyolországot, az ország északkeleti részén lakásokban szállásolva el az érkezőket, amíg azok hamis utazási papírjaik elkészültére vártak.

A csempészek fejenként akár 20 ezer eurót is (több mint 6 millió forintnak megfelelő összeget) behajtottak megrendelőiktől - a felét még hazájukban, a másik felét pedig megérkezésük után.

Ha a második részletet az illegális bevándorlók nem tudták kifizetni, úti okmányaikat visszatartották, és sok esetben életveszélyesen megfenyegették családtagjaikat.

A letartóztatottak ellen bűnszövetkezethez való tartozás, valamint irathamisítás és külföldi állampolgárokkal szemben elkövetett bűncselekmények címén emelnek vádat - közölte a spanyol belügyminisztérium.

A bűnözők más országokban működő embercsempész bandákkal is együttműködtek.

A nyomozás azután indult meg ellenük, hogy spanyolországi repülőtereken több olyan embert is letartóztattak, aki többek között Dél-Koreából, Japánból, Malajziából és Portugáliából származó hamis útlevéllel érkezett az országba.

A spanyol csendőrség arról is beszámolt szombaton, hogy tengeri szolgálata - amely az Európai Unió Triton elnevezésű mentőművelete keretében az olasz parti őrség hajóival működik együtt - összesen 523 afrikai migránst mentett ki különböző hajókról a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében.

A Nigériából, Gambiából, Szenegálból, Líbiából, Elefántcsontpartról, Bissau-Guineából és Egyenlítői-Guineából származó, kimentett migránsok között 125 nő és 22 gyermek volt.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb adatai szerint idén már közel háromezren vesztették életüket, miközben a Földközi-tengeren át Európába próbáltak jutni. A Líbiában uralkodó káoszt kihasználva sok afrikai és közel-keleti menekült ebből az országból indul el Európa felé.

A címlapról ajánljuk