eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az oroszbarát szociáldemokraták nyerték a kirgiz választásokat

A kormányzó oroszbarát szociáldemokraták nyerték meg Kirgizisztánban a hét végi parlamenti választásokat a hétfőn közzétett előzetes adatok szerint.

A központi választási bizottság tájékoztatásából kiderült, hogy a Temir Szarijev kormányfő mögött álló Kirgizisztán Szociáldemokrata Pártja (SDPK) a szavazatok 27,4 százalékát gyűjtötte be, amelynek alapján a 120 fős törvényhozásban nagyjából 40 hely illeti meg. A párt egyik szóvivője az előzetes eredmények közzététele után azt mondta, hogy folytatni óhajtják az eddigi reformokat. Mint hozzátette, a párthoz "ideológiailag közel álló erőkkel" elképzelhetőnek tartják a közös kormányzást.

A voksolás második helyezettje a nemzeti konzervatív Ata-Zsurt (Haza) nevű tömörülés lett a szavazatok 21 százalékával, ez körülbelül 30 mandátumot jelent számára.

Megfigyelők a stabilitás jeleként értékelték az előzetes eredményeket, amelyek szerint a lakosság az utóbbi zűrzavaros évek után nem akar radikális irányváltást.

A választási kampány során sok párt szót emelt a régióbeli befolyását utóbbi időben megerősítő Oroszországgal való együttműködés mellett. A volt szovjet tagköztársaság idén csatlakozott a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. A közép-ázsiai ország ezzel párhuzamosan ugyanakkor nekilátott a nyugati mintájú parlamenti demokráciához vezető reformok végrehajtásához is.

A választási bizottság közlése szerint az említett két párton kívül még további négynek sikerült átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges 7 százalékos küszöböt. A vasárnapi voksoláson a 2,7 millió választásra jogosult nagyjából 60 százaléka vett részt. Összesen 14 párt versenyzett a törvényhozói helyekért, a választások tisztaságát hetven ország mintegy hatszáz megfigyelője felügyelte.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) összességében tisztességesnek értékelte a vasárnapi kirgizisztáni voksolást. Bár voltak hiányosságok, a választók békésen és szabadon kinyilváníthatták akaratukat - közölte az EBESZ. Ignacio Sánchez Amor EBESZ-koordinátor szerint igazi verseny volt a pártok között.

A szociáldemokratákhoz közel álló Almazbek Atambajev államfő a fiatal kirgiz demokrácia sikerének nevezte a választásokat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×