eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Migránsbehatolás a Csatorna-alagútban

A Csatorna-alagútban szombat reggel 8 órakor újraindult a forgalom, amelyet azért kellett felfüggeszteni hajnalban, mert több mint száz migráns a biztonsági őrökkel szembeszállva behatolt a calais-i terminál területére és két alagútba - közölték különböző források.

"Az első Eurostar szerelvény 8 óra 5 perckor elindulhatott Angliából, majd egy üres tehervonat is csökkentett sebességgel. A forgalom fokozatosan helyre fog állni, és délelőtt 10 óra körül Franciaországból is el fog indulni egy szerelvény" - közölte az AFP hírügynökséggel az üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője.

Fabienne Buccio, Pas-de-Calais prefektusa pedig azt mondta: "A behatoló migránsok eléggé messze, 15 kilométer mélyen jutottak be az alagútba."

Az éjfél utáni erőszakos behatolás során könnyebben megsérült tíz ember, köztük hét migráns. Öt mentőautó érkezett a helyszínre a riasztott rendőrökön kívül - közölte korábban egy tűzoltó tisztségviselő. Hozzátette, a behatolók éppen elhagyják a területet, ahova illetékteleneknek tilos belépni.

A hírügynökség szerint a migránsok támogatására a helyszínen tartózkodott a No Border (Nincsenek Határok) nevű anarchista szervezet több aktivistája. Az Eurotunnel társaság egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: a migránsok behatolása "valószínűleg egy tervezett akció volt, hogy felhívják magukra a figyelmet".

A Csatorna-alagúthoz tartozó 6,5 négyzetkilométernyi franciaországi magánterületre a nyáron többször megpróbáltak behatolni migránsok, általában éjszaka. A legtöbben, 1700-an augusztus 3-án éjjel voltak. Azóta a társaság alaposan megszigorította a biztonsági intézkedéseket. Ennek hatására jelentősen csökkent a behatolási kísérletek száma, mostanában körülbelül százan próbálnak meg bejutni éjjelente rendőrségi források szerint. Calais-tól keletre 3500 migráns él méltatlan körülmények között egy táborban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×