INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Börtönbe zárható, aki a beutazási tilalom ellenére belép egy uniós államba

InfoRádió / MTI
Nem ellentétes az uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely bűncselekménnyé nyilvánítja és börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a nem uniós állampolgárokat, akik annak ellenére lépnek be ismét illegálisan egy uniós tagállam területére, hogy kitiltották onnan őket - állapította meg csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Az ügy egy albán férfi esetéhez kötődik, akit 2012-ben toloncoltak ki Olaszországból, ahonnan három évre ki is tiltották. Ennek ellenére a férfi visszautazott az országba, ami miatt büntetőeljárás indult ellene, és az ügyész nyolc hónap szabadságvesztést kért. Az olasz jog egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti azokat, akik ezt a bűntettet követik el.

A luxembourgi uniós bírákat a firenzei törvényszék kereste meg, hogy választ kapjon arra a kérdésre, hogy összhangban van-e ez az úgynevezett visszatérési irányelvvel, amely az illegálisan belépőkkel szemben alkalmazandó eljárásokat és normákat szabályozza.

A bíróság emlékeztet, hogy a tagállami szabályok és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett alkalmazhatóak büntetőjogi szankciók azokkal szemben, akiket korábban kiutasítottak, jogellenesen tartózkodnak az országban, és nem áll fenn olyan ok, mely miatt ne térhetnének haza.

Ezért a bíróság azt a következtetést vonja le, hogy a visszatérési irányelv azok esetében sem zárja ki ezt, akiket ki is tiltottak az adott ország területéről, feltéve, hogy a tagállami szabályokat, az alapvető jogokat és a menekültekről szóló Genfi Egyezményt tiszteletben tartják.

A címlapról ajánljuk