eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Illegális bankokat számoltak fel Kínában

Több tucat illegálisan működő "bankot" felszámoltak, és ezzel kapcsolatban hetvenöt embert 240 milliárd jüan (10,5 ezer milliárd forint) törvénytelen kezelésének gyanújával letartóztattak a kínai hatóságok az utóbbi egy hónapban - közölte a kínai közbiztonsági minisztérium szerdán.

A hatóságok közlése szerint harminchét, leginkább pénzmosásra használt illegális pénzintézetet számoltak fel a pénzügyi és tőkepiaci rend fenntartásának céljából indított kampány keretében.

Az illegális bankok kulcsfontosságú csatornájává váltak a korrupció, internetes szerencsejáték, távközlési csalás, kábítószer-kereskedelem és adócsalás útján szerzett pénzek tisztára mosásának és átcsoportosításának - közölte a minisztérium. A tárca szerint az egyre összetettebb és kifinomultabb földalatti bankrendszer növekvő veszélyt jelent a kínai pénzügyi stabilitásra.

Egy hasonló, áprilisban indított kampány során a hatóságok több mint 430 milliárd jüan (közel 19 ezer milliárd forint) illegális kezelésére derítettek fényt.

A kínai hatóságok augusztusban jelentették be, hogy újabb, három hónapos kampányt indítanak a törvénytelenül működő "bankok" ellen. Az illegális pénzintézetekbe a pénzmosáson túl azért is áramlik egyre több pénz, mert a kínai gazdaság növekedési ütemének lassulásával és a tőzsdeindexek kilengéseivel kapcsolatos félelmek miatt egyre többen próbálják külföldre menekíteni megtakarításaikat Kínában, de az ország törvényei legfeljebb évi 50 ezer amerikai dollár kivitelét teszik lehetővé, így sokan törvénytelen eszközökhöz folyamodnak a korlátozás kijátszása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×